Paraislaisten keräämä avustus on luovutettu Ukrainaan

Yhdessä. Kesäkaravaani yhdessä ukrainalaisten ystävien kanssa Lvivissä. Kuva: Yksityinen

Paraisilta auto Ukrainaan -keräyksen apu saapui perille Lviviin puolitoista viikkoa sitten.

Paraisilta auto Ukrainaan -keräys lähti käyntiin toukokuun alussa, ja muutamassa viikossa 25 000 euron tavoite olikin jo saavutettu. Rahoilla hankitut auto ja muu kalusto ovat nyt päässeet määränpäähänsä Ukrainassa osana laajempaa Karavanen till Ukraina (”Karavaani Ukrainaan”) -hanketta. Paraislaiset Rabbe Holmberg ja Peter Karlsson osallistuivat Kesäkaravaaniin kuljettajina, Rabbe koko matkalle ja Peter valtaosalle ajomatkasta. Hanke maksoi kuljettajien yöpymiskulut ja yhteisestä paluusta kotiin linja-autolla ja junalla, mutta kaikista muista kustannuksista kuljettajat vastasivat itse.

– Kiitämme kaikkia keräykseen osallistuneita ja voimme vahvistaa avun saapuneen perille reilu viikko sitten, Rabbe sanoo.

Auton kuskit. Rabbe Holmberg ja Peter Karlsson ajoivat valkoisella Toyota pickup:illa, joka oli yksi monesta ajoneuvosta Kesäkaravaanissa Lviviin. Kuva: Yksityinen.

Rabbe ja Peter ovat työskennelleet aktiivisesti lukuisia paraislaisia henkilöitä ja yrityksiä osallistaneen keräyksen hyväksi. Rabbe kanavoi myös yksityisen syntymäpäiväkeräyksensä tuotot projektiin. Keräyksestä saaduilla varoilla ostettiin yhteensä yhdeksän autoa, joita viemään lähti noin parikymmentä henkilöä. Matka Lviviin alkoi Helsingistä torstaina 27. kesäkuuta. Rabbe ja Peter ajoivat muun muassa sähköaggregaateilla ja autonrenkailla täytettyä Toyotan lava-autoa. Muissa autoissa oli muun muassa lääkintämateriaalia, moottoripyöriä, mönkijöitä ja muuta Ukrainan asevoimien tueksi tarkoitettua tarviketta. Karavaani matkusti laivalla Tallinnaan ja ajoi Viron, Latvian ja Liettuan halki päivässä.

– Ensimmäisen pizzalounaamme söimme Latviassa ja yövyimme Puolan Suwałkissa kun olimme ajaneet noin 700 kilometriä, Rabbe kertoo.

Karavaanin matka jatkui kohti Etelä-Puolaa erittäin lämpimässä säässä. Zamośćissa Peterin matka päättyi suunnitellusti, ja hän lähti kotia kohti. Rabbe jatkoi viimeiselle osuudelle Lviviin ja sai kokea kokonaiset kuusi tuntia kestäneet rajamuodollisuudet.

– Kaikki tavarat oli käytävä läpi. Ensin asialla oli Puolan tulli, joka otti oman aikansa, ja sitten oli Ukrainan tullin vuoro. Oli mukavaa päästä sieltä eteenpäin. Emme nähneet mitään sotaan viittaavaa ajaessamme viimeistä sadan kilometrin osuutta Lviviin, ja ajaminen tuntui turvalliselta.

Perillä. Kuvassa vasemmalta Robin Harms, Björn Nyqvist, kapteeni ”Vova” ja Rabbe Holmberg tervetuliasseremonian aikana Lvivissä. Kuva: Yksityinen.

Lvivissä E+-avustusjärjestön paikalliset edustajat ottivat karavaanin jäsenet ja kaiken kaluston vastaan ilolla. Karavaanin jäsenet viettivät pari intensiivistä päivää tavaten muiden muassa kaupungin pormestarin ja asevoimien edustajia, jotka ojensivat paraislaisille diplomin työpanoksestaan. Ensimmäisenä iltana oli yhteinen illallinen, jonka tarjosi Victor Hartwall, joka myös osallistui karavaaniin. Seuraavan aamun herätys oli aikainen, sillä autokaravaanin jäsenet kokoontuivat yhteen Viesti Ukrainaan -tempaukseen osallistuneiden kanssa. Viestiin osallistuneet kymmenen joukkuetta olivat juosseet, kävelleet ja soutaneet tiensä Lviviin asti. Viimeiset kymmenen kilometriä kuljettiin yhdessä kävellen, ja mukana oli viestikapula, jota osallistujat olivat pitäneet mukanaan koko matkan ajan. Kapulassa oli kirje, jossa kerrottiin viestin keränneen 215 000 euroa, jotka käytetään elokuussa Ukrainaan lähetettävien ambulanssien hankkimiseen.
Karavaanin jäsenet eivät joutuneet hälytykseen Lvivissä.

– Kaupunkia kiusaavat lukuisat sähkökatkot, ja kaduilla seisoo lukuisia agregaatteja sähköä tuottamassa. Katuterasseilla aggregaattien hurina peitti puheen, Rabbe kertoo.

Sodan pauhaaminen vain muutaman sadan kilometrin päässä näkyy myös lukemattomissa rintamalla kuolleista ukrainalaisista kertovissa kylteissä, joita on kaduilla ja kirkoissa.

Sodan kasvot. Lvivissä on kylttejä toreilla ja kirkoilla, jotka kertovat kaikista heistä, jotka ovat kuolleet sodassa. Kuva: Yksityinen

Sekä Peter että Rabbe sanovat ajattelevansa Ukrainan sotaa päivittäin, ja halu auttaa on yhä vahva. Vaikka matka olikin melko raskas tiukkoine aikatauluineen, niin se oli myös hyvin antoisa, ja tieto siitä, että apu saavuttaa määränpäänsä tuntuu hyvältä, Rabbe sanoo.

– Voisin hyvin kuvitella ilmoittautuvani taas vapaaehtoiseksi, koska se on yksi monista tavoista auttaa. Avun tarve Ukrainassa ei ole hiipumassa, Peter sanoo.

– Täytyyhän vapaata Eurooppaa puolustaa, ei ole muuta vaihtoehtoa.

Paraisilta auto Ukrainaan -projekti on päättynyt, mutta päähanke ”Karavaani Ukrainaan” jatkaa toimintaansa niin kauan kuin Ukraina taistelee.

Tuuli Meriläinen

Käännös: Helene Helo

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*