Paraisten toivelista valtiolliselle joulupukille

Paraisten kaupungilla on jäljellä kaksi toimintavuotta nykyisellä liikevaihdolla ja henkilöstöllä. Jos terveydenhuoltouudistus toteutuu vuoden 2023 alusta, on Paraisilla paljon mietittävää.

Eikä pelkästään siksi, että puolet rahoista ja henkilökunnasta siirtyy uuteen hyvinvointialueeseen. Tämä vaikuttaa myös siihen toimintaan, joka jää jäljelle, koska enää ei kahden vuoden jälkeen tarvita niin suurta hallintohenkilöstöä.

Tämä harvinainen ja epävarma tilanne tekee tulevaisuuden toivelistojen tekemisen vaikeaksi. Lista projekteista, joita pitäisi toteuttaa tulevaisuuden kehityksen vahvistamiseksi, on pitkä.

Parainen tarvitsee valtion osallistumista useissa kaupungin omissa projekteissa ja lisäksi Paraisten pitää huolehtia, että valtio panostaa ylläpitämäänsä toimintaan kaupungissa. Tieliikennelakien ylläpitämät lautat ovat hyvä esimerkki projekteista, joita kaupungin on lobattava.

Kunnat tulevat terveydenhuoltouudistuksen jälkeen olemaan entistä riippuvaisempia valtiosta kuin nyt.

Isojen investointihankkeiden toteuttaminen voi olla vaikeaa uusille kunnille, koska taloudellinen liikkumavara kutistuu.

Uusi kuntien valtionavustussysteemi tulee saamaan sekä voittajia että häviäjiä. Millaiselta kuntien taloudellinen tilanne tulee näyttämään siirtymäkauden jälkeen, kun terveydenhuoltouudistus on ohi, ei tiedä kukaan.

Paraisilla on valtiolliselle joulupukille melko pitkä toivelista, joka on sekä konkreettinen että abstrakti.

Konkreettista pitäisi olla useat valtion osaksi rahoittamat rakennusprojektit ja täysin yleisesti pitäisi valtion osallistua turvaamaan saaristokuntien jokapäiväistä elämää.

Saaristolain tarkistaminen ei ole Paraisille mikään riskitön operaatio. Jos saaristokuntien määrä kasvaa, voivat rahat kunnittain laskea.

Valtionavustusten isojen rahavirtojen lisäksi on olemassa säännöllinen tarve valtion rahoille konkreettisiin hankkeisiin, kuten uuteen voimistelusaliin. Toinen konkreettinen projekti on kuidun rakentaminen kaikkiin koteihin.

Iso kysymys Paraisilla on edelleen tiet, sekä maalla että meren yli.

Infrastruktuurin rakentaminen ja ylläpitäminen on jatkuva kysymys Paraisilla. Kohta kysymys voi olla erittäin ajankohtainen ja akuutti, jos Kirjalansalmen silta putoaa meren pohjaan Kuusiston ja Kirjalansaaren välissä.

Jos silta romahtaa, on yli 15 000 henkilöä ja 1 400 yritystä ilman yhteyttä mantereelle ja eristettynä Paraisilla muusta maailmasta. Muutamassa päivässä voi iso osa Etelä-Suomen rakennusprojekteista pysähtyä, kun Paraisilta ei saada toimituksia teollisuudelle.

Paraisilla on edessään mielenkiintoinen vuosi, kaikki mahdolliset kontaktit valtiolliseen joulupukkiin saattavat tulla tarpeeseen.

Tom Simola

Vastaava julkaisija

Käännös: Timo Järvenpää

1 Kommentti

  1. Nyt kyllä tarvitsee pistää vauhtia uuden sillan suunnitteluun ja rakentamiselle. Toivotaan että silta saataisiin kunnostettua sen verran että kestää vielä siihen saakka kunnes uusi silta valmistuu.

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*