Reko-piiri menestys Paraisilla

rekoring
Viitisenkymmentä asiakasta kohtasi paikallisia tuottajia ensimmäisessä tavaranjakelussa viime keskiviikkona.
Heti puoli kuuden jälkeen keskiviikkoiltana ensimmäinen pakettiauto huristaa Vanhan Malmin torille Paraisille.
Autosta kiipeävät ulos Tove ja Gunnar Bornemann. He alkavat nostaa ulos laatikoita ja pulloja, joissa on erilaisia mehuja, joita he ovat valmistaneet mehupuristamossaan.
Hetken kuluttua  pakettiautoja on tullut lisää ja tori alkaa täyttyä ihmisistä. On ensimmäisen jakelun aika äskettäin aloitetussa reko-piirissä Paraisilla.
Aloitteentekijöinä ovat olleet Tove Bornemann ja Helena Särkijärvi.
– Vihdoinkin. Tätä me olemme odottaneet, he sanovat.
Molemmat suosivat  paikallisten tuotteiden syömistä ja ovat kauan – molemmat omalla tahollaan – miettineet reko-piirin aloittamista Paraisilla.
Aikaisemmin tänä vuonna he panivat asioihin vauhtia ja nyt he ovat saaneet mukaan kymmenkunta tuottajaa.
Reko-piirin Facebook-sivulla on kirjoittamishetkellä 270 jäsentä.
Kalaa, vihanneksia, leipää, jauhoja, kananmunia, perunoita, mehua ja marjoja. Pakettiautot ovat täynnä pusseja, laatikoita ja pulloja, jotka vaihtavat omistajaa. Asiakkaat rupattelevat iloisesti tuottajien kanssa ja kylmästä tuulesta huolimatta tunnelma torilla on lämmin.
Puolen tunnin aikana torilla tulee käymään viitisenkymmentä henkilöä. Monet laittavat kassinsa maahan ja jäävät juttelemaan tuttujen kanssa.
Kohtaaminen  on myös tärkeä osa
reko-piiriä.
– Haluamme kuluttajien ja tuottajien tapaavan toisiaan. Suurissa liikkeissä ostoksilla käydessä ei oikein tiedä, mistä tuotteet tulevat. Täällä opimme tuntemaan ne, jotka tuottavat syömäämme ruokaa, Bornemann sanoo. .
Sille, että yhä useammat valitsevat lähellä viljellyn ruoan, on luonnollinen selitys.
– On kyseessä luontoystävällinen ruoka. Ihmiset haluavat suuremmassa määrin tietää, mitä he syövät. Lisäksi rahat menevät paikalisille tuottajille, Särkijärvi sanoo.
Maj Albrecht  Paraisilta on ennestään Nauvon reko-piirin jäsen.
– Ilostuin, kun reko-piiri aloitet tiin myös täällä. Paikallisesti tuotettu ruoka on tärkeä minulle, hän sanoo.
Korissaan hänellä on leipää, munia, jauhoja, kalaa, perunaa ja sipulia.
Lähellä tuotettu ruoka oli yksi niistä syistä, miksi Petri ja Titti Heikinheimo muuttivat Paraisille. Heidän juurensa ovat Hangossa ja Helsingissä.
– Emme ole asuneet kovin kauan tääälä, joten reko-piiri on hyvä tapa oppia tuntemaan tuottajat. Tänään ostamme perunoita, jauhoja ja omenamehua, Titti Heikinheimo sanoo.
Paraisten reko-piiri jakaa tavaroita keskiviikkoisin joka toinen viikko.
Reko-piiri on hiljattain aloitettu myös Turussa. Ensimmäinen jakelu tapahtui samana iltana kuin Paraisillakin, viime keskiviikkona.
Myös Nauvossa ja Kemiössä on reko-piirejä.
Linda Granback, suomennos Tarja-Liisa Mäkelä