Retroautoharrastajilla pitää kiirettä tähän aikaan vuodesta

Kuvassa osa viime vuoden Talviheikki-tiimistä. Vasemmalta Jani Öhman. Ray Palmroos, Teijo Lehto, Seppo Pihlajamäki, Staffan Sundström, Gilbert Söderholm sekä Toivo Kokkala. Kuva: Yksityinen

Pargas Retro Cars -yhdistys on jälleen mukana omalla messuosastollaan Talviheikki-tapahtumassa Turun Messukeskuksessa sunnuntaina.

Pargas Retro Carsilla on takanaan noin kaksi ja puoli vuotta toimintaa yhdistyksenä ja se otti ensimmäistä kertaa osaa Talviheikki-tapahtumaan omalla osastolla viime vuonna. Silloin yhdistyksen osasto palkittiin toisella palkinnolla ja tänä vuonna sillä on käytössään vieläkin isompi osasto.

– Meillä on paljon autoja ja muita esineitä esille laitettavaksi. Muun muassa laitamme esille hydrokopterin ja traktorin. Kaikilla autoilla, jotka laitamme esille, on selkeä Parainen-yhteys, toisin sanoen se on tehty Paraisilla tai se on ollut käytössä täällä, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Staffan Sundström.

– Laitamme esille myös vanhoja valokuvia ja toivomme tietysti, että mahdollisimman moni käyttää hyväkseen mahdollisuuden tulla katsomaan meidän ”helmiämme”, sanoo varapuheenjohtaja Teijo Lehto.

Logistiikka asettaa haasteita

Lauantain sääennusteet tekevät kuljetuksen haastavaksi, varsinkin kun luvassa on lauantaille sekä lunta että räntää. Se tarkoittaa sitä, että museokulkuvälineillä täytyy kulkea varovasti, koska ne ovat pääasiassa varustettuja kesärenkailla. Kaikkia ei edes voi ajaa yleisillä teillä.

– Kaikkien ajoneuvojen saaminen Turkuun tarkoittaa sitä, että trailerilla joudutaan ajamaan paljon edestakaisin, myöntää Sundström.

Omat tarkastajat uutuutena

Yhdistyksellä on tällä hetkellä noin 90 jäsentä ja jo jonkin aikaa sillä on myös ollut kaksi museoautojen katsastajaa omissa riveissään.

– Se tarkoittaa käytännössä sitä, että oman museoajoneuvonsa on voinut katsastaa omalla paikkakunnalla ilman, että olisi joutunut menemään Turkuun. Se helpottaa monella tapaa ja tekee harrastamisen selvästi sujuvammaksi. Lisäksi se on edullisempaa jäsenille, jotka saavat pienen alennuksen maksusta, huomauttaa Lehto.

Ajoneuvon museoluokittelun edellytyksenä on, että se on 30 vuotta vanha ja hyvässä kunnossa. Ajoneuvon pitää olla kunnostettu alkuperäistä kunnioittaen ja värien pitää olla ajanmukaiset. Autoa ei esimerkiksi voi maalata vaaleanpunaiseksi ja museorekisteröidä.

Näyttely- ja kerhotilat hakusessa

Yhdistys tekee tällä hetkellä töitä löytääkseen sopivan tilan näyttelylle Paraisilla. Tällä hetkellä yhdistykset autot ovat hajallaan yksityisissä autotalleissa ympäri Paraisia. Minkäänlaista kerhotilaa ei myöskään ole, vaan yhdistyksen tukikohta on Café Kajutanissa, missä kokoukset pidetään.

– Kaikki ovat tervetulleita yhdistyksen riippumatta siitä omistaako auton, mopon, moottoripyörän, jonkinlaisen kulkuvälineen tai on vain kiinnostunut vanhoista kulkuvälineistä. Vaatimuksena ei ole minkäänlainen oma ”projekti”, sanoo Sundström.

– Mutta yhdistyksen kautta saa tietysti vinkkejä, miten omaa kulkuneuvoaan voi kunnostaa ja mistä löytää varaosia ja niin edelleen.

Yhdistys pyrkii olemaan esillä erilaisissa tapahtumissa Paraisilla ja se on jo osoittautunut yhdeksi vetovoimaksi Paraisten päivien aikaan.

– Tulemme ehdottomasti olemaan mukana tänä vuonnakin Bantiksen kentällä, missä autonäyttelyn lisäksi järjestämme ”rompetorin”, missä myydään varaosia ja muita tarvikkeita, sanoo Sundström.

Talviheikki Turun Messukeskuksessa on avoinna yleisölle sunnuntaina kello 8-15 maaliskuun 1. päivänä. Näyttelyn järjestää Turun seudun mobilistit.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

1 Kommentti

  1. Kiva kun ihmiset jaksavat laittaa noita retroautoja. Miehellänikin on projektina eräs vanha auto, jota on jo vuosia laitellut täällä Turun seudulla. Juuri poistatti vanhan maalin ja nyt pohtii minkä värisen automaalin laittaisi pintaan. Olisi kiva itsekin päästä joskus tuollaiseen tapahtumaan sillä vanhat kulkuvälineet ovat kyllä kiehtovia.

    https://www.maalibaari.fi/

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*