Saariston kirkot eetterissä huomenna

Nauhoituksissa. Jenni Kuuliala ja Risto Nordell Paraisten kirkossa. Kuva: Mikael Heinrichs

Keskiviikkona 27. marraskuuta alkava ”Risto ja Jenni pyhimysten jäljillä” -sarja on jatkoa elokuussa kuullulle neliosaiselle sarjalle, jossa Ylen toimittaja Risto Nordell (tuttu Riston valinta -musiikkiohjelmasta) sekä pyhimystutkija Jenni Kuuliala vierailivat neljässä Etelä-Suomen kirkossa muistelemassa katolisen Suomen kristillistä historiaa.
Tuore neliosainen sarja on ajoitettu adventtipyhien ajalle ja sen avausjaksossa kaksikko vierailee Turun Pyhän Katariinan kirkossa sekä Paraisten, Nauvon ja Korppoon harmaakivikirkoissa.

Nauhoitukset lokakuussa

PK kävi tapaamassa kaksikkoa ohjelman nauhoituksissa Paraisilla lokakuun lopulla.

– Tässä on kyse neliosaisesta jatkosta tuolle ensimmäiselle sarjalle. Tällä kertaa keskitymme keskiaikaisiin kivikirkkoihin, jotka ovat merkittävä osa tämän alueen kulttuuriperintöä, Nordell kertoo.

– Esimerkiksi täältä Paraisten kirkosta löytyy runsaasti mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten asehuoneessa oleva keskiaikainen vihkivesiastia. Korppoon kirkolle kuuluu myös Suomen vanhin säilynyt kirkollinen puuveistos, Korppoon madonna, jonka alkuperäisversio tosin on tällä hetkellä Kansallismuseossa, Kuuliala kertoo.

Runsaasti ”aarteita”

Nauvon kirkossa on puolestaan säilynyt Suomen vanhin urkusoitin, joka on 1600-luvulta. Myös näiden pikku-urkujen alkuperäiskappale on nykyisin Kansallismuseon kokoelmissa.

– Olemme myös pyrkineet saamaan jokaiseen jaksoon mukaan elävää musiikkia paikallisten vieraiden myötä, joita on jaksoa kohti kaksi. Ajatuksena on ollut saada mukaan sekä hengellistä musiikkia että maallisempaa musiikkia, Nordell kertoo.

Paraisten kirkkoja käsittelevässä jaksossa mukana ovat nykyisin Liedon seurakunnassa vaikuttava kanttori Tomi Satomaa sekä valosuunnittelija Vespa Laine, jonka kasviorkesteria kuullaan lähetyksessä.

Ohjelmasarjan jaksot ovat tunnin mittaisia. Risto ja Jenni pyhimysten jäljillä kuullaan Riston valinnan ohjelmapaikalla adventin aikaan.

Paraisten kirkkoja käsittelevä osa Yle Radio 1:ssä ke 27.11. klo 11, uusinta su 1.12. klo 14. Ohjelma on kuultavissa myös Yle Areenassa.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*