Täällä voi tehdä hienoja löytöjä

Missionsboden2webb
Yli 20 vuotta Missionsboden – lähetyspuodin vapaaehtoisena toiminut Rea Lindholm kertoo että kansan suussa lähetyspuoti kulkee nimellä Pikku-Stockmann.
Lähetyspuodin vapaaehtoiset ovat yleensä pitkään mukana toiminnassa ja he tapaavat toisiaan myös muutoin; juhlivat merkkipäiviä ja tekevät retkiä.
Fredrikanaukiolla kunnantupaa vastapäätä sijaitseva lähetyspuoti on avoinna kolmena päivänä viikossa: tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. Toimintaperiaate on se että sinne lahjoitetaan tavaraa; ehjiä ja puhtaita vaatteita, astioita, kirjoja, leluja yms. Vapaaehtoiset käyvät lahjoitukset läpi, hinnoittelevat ja laittavat ne esille.
Useimmiten lahjoitettavat tavarat ovat hyväkuntoisia ja käyttökelpoisia ja joskus jopa täysin käyttämättömiä. Valitettavasti säkkeihin ja laatikoihin eksyy joskus myös kaatopaikkatavaraa, josta tulee sitten lähetyspuodille kuluja.
Kaikkea ei voida myydä Paraisilla vaan vuosittain esimerkiksi vaatteita lahjoitetaan Pelastusarmeijalle ja UFF:lle. Myyntituloilla tuetaan Suomen lähetysseuraa ja Kirkon Ulkomaanapua. Viime vuonna ne saivat yhteensä hieman yli 30 000 euroa Paraisilta.
– Tänä vuonna tuetaan Tansaniassa hanketta, jolla autetaan masainaisia ja -tyttöjä, tuetaan tyttöjen koulunkäyntiä ja mahdollisuutta hankkia itselleen ammatti, kertoo lähetyspuodin toiminnasta vastaava diakonissa Brita Holmström.
Hän kertoo että kohta puodissa siirrytään vaatteiden osalta talvesta kevät- ja kesäkokoelmaan. Jo perinne on vappuaattona seurakuntakodilla järjestettävä tilaisuus ja muotinäytös, jossa esitellään Missionsbodenin vaatteita arkeen, juhlaan ja vapaa-aikaan.
Aikuisten ja lasten vaatteiden lisäksi lähetyspuodista löytyy jalkineita, tekstiilejä verhoista pöytäliinoihin, astioita, leluja ja kirjoja.
Brita Holmström kertoo että tietosanakirjoja ei mielellään oteta vastaan koska niillä ei ole kysyntää. Sen sijaan kaunokirjallisuus ja vanhemmatkin teokset ovat kysyttyjä samoin kuin lastenkirjat.
Asiakkaiden joukosta tavoitamme Sirkka Hakulan, joka kertoo käyvänsä puodissa silloin tällöin. Täällä kertaa hän oli löytänyt lastenvaatteita.
– Täältä voi löytää hauskoja ja jännittäviä esineitä, joita on kiva antaa vaikka lahjaksi, hän kertoo.
Leena Lehtonen