Tällainen oli kulunut vuosi

Vuosi 2019 aloitettiin eduskuntavaaleilla, jotka olivat vahvasti esillä PK:n palstoilla vuoden ensimmäisten kuukausien aikana. Paraisia kotikuntanaan pitäviä ehdokkaita oli kymmenen kappaletta – ja RKP:n Sandra Bergqvist valittiin käytyään tiukan taistelun saman puolueen Barbara Heinosen kanssa.

Sisäilmaongelmista aiheutui myös koulujen siirtoja. Sunnanbergin koulu aloitti kevätlukukauden 2019 uusissa tiloissa Koupon leirikeskuksessa, missä vuokraisäntänä on Paraisten seurakuntayhtymä. Järjestely, johon molemmat osapuolet ovat tähän mennessä olleet tyytyväisiä. Paraisten lukio muutti Axxelliin Vapparinteillä talviloman aikana – ja myös siellä alku oli leppoisaa ja iloista. Loppuvuoden aikana esille nousi kuitenkin kriittisiä äänenpainoja, eikä vähintään siitä syystä, että koulukampus otettiin uudelleen keskusteluihin.

Kevään aikana Parainen sai ensimmäisen padel-kenttänsä Finbyn golfradan yhteyteen, mutta ravintolalaivaa Kakholmeniin ei puolestaan tullut. Italialainen Giuseppe Greco ei saanut niitä takeita, joita hän toivoi ja kaupunkikaan ei ollut oikein tyytyväinen hänen suunnitelmaansa. Ravintolalaiva, joka piti kuljettaa Maarianhaminasta Paraisille ei ainakaan vielä ole saapunut… PK kävi paikan päällä Maarianhaminassa myös asiaa muutamaan otteeseen kesän aikana tarkistamassa.

Yksi uutinen kesän aikana oli Saaristo Poker Run -tapahtuman satsaus musiikkiviihteeseen ja askel kohti täysipainoista festivaalia – jotain mitä Parainen on kaivannut sitten Rowlit -vuosien. Tapahtuma osoittautui onnistuneeksi ja iltatapahtuma myytiin loppuun, mikä toivottavasti varmistaa jatkuvuutta sillä rintamalla.

Kesällä havaittiin suuri jätevesivuoto pumppuasemalla Kirkkosuntin varrella, joka aiheutti uintikiellon keskustan uimarannoilla.

Ministeri Thomas Blomqvist (r.) ehti vierailemaan Paraisilla heinäkuussa ja keskustelemaan muun muassa hyljevahingoista.

Loppukesä sai ikävän sävyn muun muassa ilkivaltana Bläsnäsin alueella, kun kiviä heitettiin ikkunoiden läpi öiseen aikaan. Siinä välissä juhlittiin Paraisten kulttuuriparlamenttia muun muassa brittiläisen kulttibändi Dr. Feelgoodin vierailulla – joka tosin ei vetänyt yleisöä ihan toivotulla tavalla.

Sama koskee paljon puhuttua pikavuoroa 802 Paraisten ja Turun välillä, joka lyhentää matka-aikaa jopa 20–25 minuuttia ruuhka-aikaan. Sekään ei oikein löytänyt yleisöään.

Taistelu kurtturuusua vastaan sai paraislaisten tunteet pintaan, kun kaupunki ilmoitti käyttävänsä taistelussa lajia vastaan glyfosaattia – mutta talkootaistelut eivät olleet pitkäaikaisia ja edelleen on avoinna, miten tunkeilijalajike saadaan hoidettua sukupuuttoon alueelta.

Turismin kannalta kesäsesonki 2019 oli Saariston Rengastiellä ja pienellä Rengastiellä onnistunut, jotka itse asiassa tekivät tänä vuonna kaikkien aikojen kävijäennätyksen.

Yksityinen pysäköinninvalvonta julkisilla paikoilla nousi puheenaiheeksi Paraisilla lokakuussa, kun Pargas Affär palkkasi yksityisen yrityksen valvomaan jo useiden vuosien ajan liikennemerkein osoitetun kahden tunnin pysäköintiajan kiinnipitämistä.

Samanaikaisesti aloitettiin Parkino-talon purkaminen purjeliikenneympyrän vieressä, joka myös dokumentoitiin PK:ssa kuvasarjana joulukuussa.

Postilakko ja muut lakot ottivat paikkansa jutuissa loppuvuodesta. Postilakko kesti loppujen lopuksi kaksi ja puoli viikkoa. Lakon aikana useiden päivälehtien, näiden joukossa PK, jakelu hoidettiin eri tavoilla niille, jotka eivät kuuluneet aamujakelun piiriin. Muun muassa PK:n e-lehti oli avoinna kaikille lakon aikana, joka myös näkyi netin lukijamäärissä, jotka lähes nelinkertaistuivat parin viikon aikana.

Houtskarilainen valtionperintö nousi kupista esille joulukuussa – ja näyttää loppuvan siihen, että valtio pitää suurimman osan perinnöstä kaikesta huolimatta itsellään. Kumpikaan eli Bläsnäsin ranta tai Houtskarin nuoret eivät näytä hyötyvän tällä kertaa kovinkaan paljon.

PK
pku@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*