Talo keskellä kylää

Vanha kunnantupa kirkon vieressä Vanhalla Malmilla Paraisilla ei ole mikä talo tahansa.

Talo – ”Kunnan ja kansakoulun rakennus”, kuten sen nimi on vanhoissa piirustuksissa, jotka olivat niissä tiedoissa, jotka kaupunki laittoi tietoihin, kun talo myytiin – on rakennettu noin 1875 ja sillä on siis 150 vuotta takanaan.

Nopea haku PK:n arkistoista osoittaa, että Vanha kunnantupa on viime vuosina todellakin ollut talo keskellä kylää, missä on ollut monta erilaista näyttelyä, jotka ovat vaihtuneet tiiviiseen tahtiin kaiken sen muun lisäksi, mitä tässä vaaleanpunaisessa talossa ja sen ympärillä on tapahtunut.

Lukematon määrä taiteilijoita on pitänyt näyttelyjään Vanhassa kunnantuvassa vuosien varrella.

Siellä paraislaiset ovat voineet ihailla muun muassa keramiikkaa, tussipiirustuksia, öljy- ja akryylimaalauksia, käsitöitä, valokuvia ja akvarelleja.

Siellä on muun muassa Piffen, Paraisten Kuulutukset ja Teaterboulage pitäneet juhlanäyttelyjään, siellä on luettu runoja ja järjestetty pienimuotoisia konsertteja.

Kansalaisopisto, taideyhdistykset ja pienten lasten ja aikuisten taidekoulut ja -kerhot ovat esitelleet useiden tuntien tuloksiaan.

Paikallisten taiteilijoiden näytteillä olevat työt ovat houkutelleet taiteilijoiden näyttelyitä Kaarinasta, Kemiönsaarelta ja Turusta sekä kauempaa tulleita vieraita kuten esimerkiksi Ukrainasta.

Vanha kunnantupa ei ole kuitenkaan ollut vain näyttelytila. Yläkerrassa on luotu väreillä ja mielikuvituksella.

Sitten tuli surusanoma syksyllä 2018. Huonon sisäilman ja vakavien kosteusongelmien vuoksi käyttäjien piti muuttaa pois lyhyellä varoitusajalla.

Vanha kunnantupa tyhjennettiin ja se on siitä lähtien ollut ja odottanut jotakin tai jotakuta.

Mutta äkillinen loppu voi myös tarkoittaa uutta alkua.

Kolme paraislaista, jotka nyt ovat ostaneet Vanhan kunnantuvan (PK 30.12.2020), voivat merkitä todellista uutta alkua vanhalle talolle.

Daniel Strömborg, yksi omistajista, sanoo, että he ovat valmiita tekemään tarvittavat investoinnit, jotta rakennus ja ympäristö saavat nostetta ja sen viehätyksen, joka sillä pitää olla keskeisellä paikalla.

Yhdessä uudet omistajat, joita ovat myös Kurt Lundqvist ja Christel Sonntag, pitävät huolen, että rakennus kunnostetaan.

Strömborg sanoo, että heillä kaikilla on suuri kiinnostus kotiseutuun ja he näkevät mielellään taloa käytettävän sellaiseen, joka antaa keskustalle ja asukkaille lisäarvoa.

Hänellä on suunnitelmissa siirtää nostalgiamuseonsa sinne. Myös tulevaisuudessa siellä järjestetään näyttelyitä ja tapahtumia. Suunnitelmissa on myös ulkolava.

On helppoa olla innostunut ja taputtaa odottavana.

Jos edes osa suunnitelmista ja tavoitteista onnistuu, voidaan paraislaisia onnitella.

Silloin Vanhasta kunnantuvasta jälleen tulee talo keskellä kylää ja se saa keskeisen ja välttämättömän paikan usean paraislaisen kulttuuriarjessa.

Toivotamme uusille omistajille onnea isossa projektissaan.

Tästä voi tulle todella hienoa!

Carina Holm

PK:n toimittaja

Käännös: Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*