Talvimietteitä

Harry BondasKun tätä palstaa kirjoitetaan, on kulunut 97 vuotta Suomen itsenäistymisestä. Juhlinnan pääkohtina tapaavat olla linnan juhlat, veteraanit ja puolustusvoimat. Vain vuosi sitten voitiin hyvin ajatella, että puolustusvoimilla voisi olla vähäisempi merkitys itsenäisyyden juhlimisessa, mutta näin ei käynyt.
Tapahtumat Ukrainassa ja Venäjän toimet ovat sen sijaan laittaneet puolustusvoimat polttopisteeseen. Mitään ei pidä pitää itsestään selvänä, maailma on muuttuvainen.
Nyt ihan muihin asioihin. Hallitus on hyväksynyt sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen ja sitä tullaan käsittelemään eduskunnassa jo ennen joulua. Edelleen ovat monet suuret kysymykset avoimia uudistuksessa: Onko todella mahdollista viedä kunnilta päätäntävalta kysymyksissä, jotka koskevat enemmän kuin puolta kunnallista talousarviota?
Voiko todella käydä niin, että kunnasta tulee vain postitoimisto, joka lähettää rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoalueelle? Onko todella mahdollista näin yksinkertaisesti poistaa kunnallinen itsehallinto?
Asia, joka myös tulee ajankohtaiseksi uudistuksen yhteydessä, on se tosiasia, että nykyiset Turunmaan lukiot ovat liian pieniä ja niiden pitäisi siis saada uusi päämies, jokin muu kuin kunta. Myös rakennustarkastus tullaan siirtämään alueelliselle tasolle. Sen myötä peruskunnalla ei ole paljon päätettävää jäljellä.
Kuntaliitokset, jotka jatkossa tulevat hoitamaan sosiaali- ja terveydenhuollon, kärsivät lisäksi demokratiavajeesta, koska peruskuntien valtuustot valitsevat kuntaliitosvaltuuston jäsenet eivätkä kunnan asukkaat suoraan. Mikään ei myöskään puhu sen puolesta, että uudistus johtaa tehokkaampaan ja taloudellisempaan lopputulokseen.
Taloudellisten sote-uudistuslaskelmien ja valtiovarainministeriön julkaisemien valtionosuuksien vähennysten mukaan Kemiönsaari menettäisi 528 euroa per asukas, mikä merkitsisi sitä, että kunnan pitäisi korottaa veroprosenttia nykyisestä 19,75 prosentista 23,52 prosenttiin (!)
Parainen puolestaan menettäisi 397 euroa per asukas ja sen pitäisi korottaa veroprosenttiaan nykyisestä 19,75 prosentista 22,05 prosenttiin (!)
Ei käy kateeksi kunnallisia päättäjiä näinä päivinä.
Joulu tulla jollottaa. Voimme ehkä hetkeksi unohtaa huonot talousluvut ja sen sijaan nostaa peukkua liikenneympyrän joulukuuselle.
Hyvää Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta teille, parhaat lukijat.