Tämä talo on täynnä elämää

Konstklinikwebb
Norrgårdin taideklinikan tiloja uudistettiin.
– Tässä talossa on luovuuden henki ja meidän toimintaamme sopiva sielu. Tilat soveltuvat hyvin niin käsityökurssien kuin kielikurssienkin järjestämiseen, sanoo Cecilia Hindersson. Hän on vuodenvaihteesta alkaen sekä Väståbolands medborgarinstitut-opiston että Saariston kansalaisopiston rehtori.
Syksystä lähtien opistoilla on ollut käytössään Norrgårdin taideklinikka kokonaisuudessaan. Aikaisemmin tiloissa toimi myös yksityinen päiväkoti Sylityyny, mutta se sulki ovensa syksyllä. Nyt tiloja ja sisustusta on uudistetttu ja on hankittu uusia huonekaluja. Joissakin huoneissa kattoon on asennettu kaikumista vaimentavia sisustuslevyjä.
Vanhassa rakennuksesa Bläsnäsissä on runsaasti tilaa, mutta koska siellä ei ole keittiötä tai veistosalia, pidetään kursseja edelleen myös kouluissa eri puolilla kaupunkia. – Yritämme järjestää täällä mahdollisimman monta kurssia. Nyt meillä on päiväsaikaan enemmän kursseja kuin ennen ja kun niitä ei voi pitää päivällä kouluissa, olemme todella iloisia näistä tiloista.
– Kielteinen palaute on koskenut sitä että Norrgård on liian kaukana keskustasta. Kaikillahan ei ole autoa. Unelmani on että voisimme keskittää toimintamme keskustaan. Käyhän kursseillamme yli 3 000 henkeä, joten sopiva rakennus keskustassa elävöittäisi kaupungin keskustaa. Mutta juuri nyt tämä ei ole ajankohtaista. Liikuntakursseja, joilla on runsaasti osallistujia, ei voida myöskään järjestää Norrgårdissa, koska voimistelusali on liian pieni. Mutta siellä on esimerkiksi kuntonyrkkeilyä ja seniorijumppaa.
– Täällä on hieno ja rauhallinen miljöö. Olemme järjestäneet aikaisemmin perheliikuntaa ulkona. Juuri nyt näitä kursseja ei ole ohjelmassa mutta järjestämme luultavasti kesällä kursseja täällä pihalla, kertoo kurssisuunnittelija Solveig Vesterlund.
Hindersson ja Vesterlund kertovat että ruoanlaittokurssit ovat suosituimpia. – Pitkät koko lukuvuoden kestävät kurssit eivät ole yhtä suosittuja kuin ennen. Nykyisin ihmiset haluavat mennä ennemmin lyhyelle kurssille, viikonloppukurssille tai vaikkapa yhdestä – neljään kertaan pidettävälle kurssille. Tämän vuoksi meillä onkin aikaisempaa enemmän kursseja, mutta ne ovat lyhyempiä, sanoo Hindersson.
– Lyhyet kielikurssit ovat olleet todella suosittuja. Viikonlopun aikana ei tietenkään ehdi oppia uutta kieltä, mutta voi tutustua kieleen ja maan kulttuuriin. Esimerkiksi venäjän esittelykurssilla teimme borssikeittoa ja lauloimme venäläisiä lauluja ja se oli todella mukavaa, kertoo Vesterlund.
Info:

  • Väståbolands medborgarinstitut-opistolla ja Saariston kansalaisopistolla on lukuvuoden aikana noin 380 kurssia ja lähes 200 opettajaa.
  • Norrgårdin taideklinikan omistaa Paraisten kaupunki. Rakennus on myytävien kiinteistöjen listalla.
  • Norrgård rakennettiin 1908 mielisairaalaksi kuten silloin sanottiin. Ensin se oli yksikerroksinen ja sitten rakennettiin toinen kerros. Vielä 1980-luvulla se oli käytössä b-sairaalana. Sen jälkeen siellä on ollut mm. hosteltoimintaa (Norrgårds Inn).
  • Kansalaisopiston ensimmäiset kurssit Norrgårdissa järjestettiin syksyllä 2002.