Tätä pankkia haluan tukea

Leena Lehtonen
Leena Lehtonen
Ruotsissa Dejen kunnassa toimii pankki, jonka toivottaisin lämpimästi tervetulleeksi myös Paraisille. Kyseessä on Fritidsbank– vapaa-ajan pankki, josta voi lainata erilaisia tavaroita ja kaiken lisäksi maksutta.
Pankin toimintaperiaate on se että ihmiset lahjoittavat sinne heille itselleen tarpeettomia tavaroita. Sellaisia voivat olla esimerkiksi erilaiset urheiluvälineet tai lasten tavarat.
Voisin heti viedä pankkiin kirjoja ja kiiltävälle paperille painettuja aikakauslehtiä. Naistenlehtiä, sisustuslehtiä ja ruokalehtiä on kotona  pinokaupalla siellä sun täällä eikä niitä oikein raaskisi viedä paperinkeräykseenkään.
Uuden kodin voisi saada myös yksi jos toinenkin vaatekappale. On tietysti mukavaa jos jokin rakas vanha vaate tulisi uudelleen muotiin, mutta jos vaatteen koko on kaapissa vuosien mittaan kutistunut, niin eipä siitä enää paljon iloa ole.
Paraisilla ei ole tällä hetkellä pysyvää kirpputoria, jonne voisi viedä vaatteita ja muuta tavaraa ja mahdollisesti saada niistä jopa jonkin lantin.
Ehjiä ja puhtaita vaatteita voi tietysti vielä Missionsboden -Lähetyspuotiin tai UFFin keräyslaatikkoon. Kumma kyllä, kun käyn Lähetyspuodissa, en niinkään vie sinne jotain, vaan muka vain käväisen ja useimmiten lähden sieltä uuden laukun omistajana. Toisin sanoen vapaa-ajan pankki saisi minulta myös laukkuja.
Ehjiä ja käyttökelpoisia urheilutarvikkeita on myös sääli hävittää kun ne voisivat yhtä hyvin ilahduttaa uutta käyttäjää. Eikä niiden kai aina tarvitse olla juuri sitä viimeistä mallia, hieman vanhempikin voi olla monelle mieleen.
Urheilutarvikkeiden osalta ongelmana voisi olla käytetyn ratsastus- tai pyöräilykypärän lainaaminen. Niistä kun ei koskaan voi tietää ovatko ne täysin ehjiä eli turvallisia käyttää. Ja toinen ”ongelma” ovat golfpallot, joita näkee joskus myytävän kirpputoreilla. Pallot, joissa lukee esimerkiksi Range tai Kentän omaisuutta – eli nämä harjoituspallot on varastettu joltakin golfkentältä.
Ruotsissa Dejen jakamisen talouden mallia on seurannut jo useampi kunta. Kunta tukee Dejen vapaa-ajan pankin toimintaa. Ehkäpä Paraisten kaupunki voisi tukea Paraisten vapaa-ajan pankin toimintaa vaikkapa tarjoamalla sille tilat tai vuokran muodossa.
Tyhjiä liiketiloja löytyy aivan keskustastakin.

1 Kommentti

Kommentointi on suljettu.