Terveysjohtaja: ”Tilanne on vakava, mutta hallinnassa”

Paraisten terveyskeskus. Kuva: Carina Holm

Paraisten kaupunki ilmoitti maanantaina, että yksi Paraisten terveyskeskuksen akuutin- ja kuntouttavan sairaanhoidon osaston henkilökuntaan kuuluva oli testattu positiiviseksi koronavirukselle.

Tartunnan saanut oli ollut töissä tartuntajakson aikana ja siksi sen vuoksi sekä henkilökunta että potilaat, jotka ovat olleet alttiina tartunnalle, asetettiin karanteeniin.

Tiistaina iltapäivällä heistä kukaan ei ollut osoittanut mitään oireita, sanoo vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Miia Lindström.

– Kaikki ovat kahden viikon karanteenissa. Yhtään uutta potilasta ei kirjata osastolle, eikä ketään kirjata ulos. Henkilökunta, joka on ollut alttiina tartunnalle, on karanteenissa kotona ja meillä on työssä korvaava henkilökunta. Toistaiseksi kaikki ovat voineet hyvin.

Yhteistyötä TYKS:in kanssa

Tilannetta osastolla ja tartuntajälkien seurantaa on tehty yhteistyössä Turun yliopistollisen sairaalan infektio-osaston kanssa.

Siinä tapauksessa, jos jotkut altistuneet saavat oireita, testataan heidät koronaviruksen suhteen.

Yhteensä yli 40 henkilöä on altistunut tartunnalle – 23 potilasta ja yhtä monta henkilökunnasta.

Pargas hvc, hälsocentralen
Kuva: Carina Holm

Onko tartunnan kohteena oleva osasto se, jota kansan suussa sanotaan vuodeosastoksi?

– Kyllä, se on terveyskeskuksen vuodeosasto, mutta yritämme päästä eroon siitä vanhanaikaisesta nimestä, koska siellä ei olla vain sängyssä, vaan saadaan kuntoutusta esimerkiksi sairaalassaolon jälkeen.

Hän sanoo, että kyseessä ei ole pitkäaikaisosasto, vaan potilaille, jotka tarvitsevat pidempää kuntoutusta sairausjakson jälkeen. Osaston potilaat kirjautuvat yleensä ulos saamaan kotihoitoa tai muuttaakseen tehokkaampaan palvelukotiasuntoon.

Kuinka vaarallista on, että tämän kaltaiset potilaat voivat saada tartunnan?

– Tottakai se on vakava tilanne, riippumatta millaisesta hoidosta on kyse. Monilla on heikko vastustuskyky, koska he ovat olleet sairaalassa, monet ovat vanhoja ja heillä on muita sairauksia. Kaikilla on joku syy, miksi heidät on otettu osastolle.

Samalla hän korostaa, että potilaat, jotka nyt ovat karanteenissa osastolla, saavat normaalia hoitoa.

– He saavat kaiken, minkä tarvitsevat huoneeseensa. Yritämme välttää lähikontaktia ja pitämään etäisyyttä myös osastolla.

Mitkä ovat sinun terveisesi niille, joiden läheinen on tällä osastolla?

– Tilanne on hallinnassa. Otamme mahdollisuuksien mukaan huomioon kaikki mahdolliset turvatoimet. Osa toimenpiteistä voi vaikuttaa kovilta, mutta haluamme ottaa varman päälle. Se, joka haluaa lähettää terveisiä jollekin, joka on karanteenissa, pitää ottaa yhteyttä osastolle, ja yritämme sen jälkeen auttaa, että he pystyvät pitämään yhteyttä, sanoo Miia Lindström.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*