Tulevatko rahat?

Vallanpitäjien kiehtova maailma, missä ego on valuuttaa ja lupausten laiminlyönti on taidemuoto. He, jotka vaikuttavat elävän eri planeetalla kuin muu väestö, joka kamppailee arjen taloudellisten huolien kanssa. He, joiden ei tarvitse olla jatkuvasti huolissaan rahasta leikkausten vuoksi. Joillakin on rajoittamattomat taloudelliset mahdollisuudet, kun toisille jäädytetyt indeksikorotukset, asumistuen pienentäminen ja lainanoton lisääminen ovat tosiasioita.

Tehdään yksi asia heti selväksi: opiskelijat ovat mestareita venyttämään jokaisen euron äärimmilleen. Mama-nuudeleiden syöminen kolmesti päivässä ei ole vain nautinto, se on budjetin pelastus. Ei ole harvinaista kokkailla jääkaapin jämistä ruokaa kuukauden lopussa. Harvinaisia eivät ole nekään päivät, jolloin tekisi mieli herkutella jollain, jotta ei nujertuisi seminaarien, esseiden ja tenttien takia, mutta paha paholainen toisella olkapäällä sanoo, ettei ole rahaa huomiseen päivälliseen, jos ostat tämän.

Iänikuinen kysymys on: Miksi et käy töissä? Tosiasia on, että pienikin lisätyö voi ylittää tulorajan, mikä merkitsee välttämättömien tukien menetystä. Vielä yksi mainitsemisen arvoinen asia: opinnot ovat tosiaankin meidän kokopäivätyömme! Yksi opintopiste vastaa 27 tunnin työtä, ja lukuvuoden aikana on suositeltua saada noin 60 opintopistetta kasaan.

Sitä paitsi opiskelijaelämään kuuluu myös elämänilo eli sosiaalinen elämä höystettynä hauskanpidolla silloin tällöin. Akateemisten ponnistelujen ja sosiaalisen elämän tasapainottaminen on välttämätöntä, mutta mahdotonta tässä maassa nyt tehtävien päätösten vuoksi.
Tässä sitä ollaan essee toisessa kädessä ja taloudellinen laskelma toisessa, ja mietitään miten selvitä kuun loppuun asti, jolloin meidän köyhien opiskelijoiden tuet viimeinkin tulevat tilille. Vai tulevatko? Miksi sitä ei vain panostanut Youtube-uraan pienenä tai miksi sitä ei laittanut viimeisiä kolikoitaan liian useaan shottiin baari-iltana.

Joten kun seuraavan kerran mietit, miksi opiskelijat aina vaikuttavat olevan taloudellisen romahduksen partaalla, tiedät miksi. Me emme kamppaile vain koulutuksemme vuoksi, vaan myös siksi että voisimme syödä muutakin kuin nuudeleita ja jotta meillä olisi varaa opinnoissamme tarvittavaan kurssikirjallisuuteen.

Olemme taloudellisia jonglöörejä, jotta jonakin päivänä olisimme maan tulevaisuus.

Caroline Voutilainen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*