”Tulkaa avoimesti juttelemaan”

Keskustelua kaivataan. Bettina Fjäder (takana toinen vas.) ja Erja Särkelä ovat saaneet mukaan nuoret Ida Hellmanin (takana vas.) sekä penkillä istuvat Alex Jokinivan, Patrik Salmisen, Linus Björklundin ja Kristian Fjäderin. Lisäksi Josefina Lastuniemi sekä Robin ja Albin Engman ovat olleet mukana yhdessä Jani Särkelän ja Patrik Gustafssonín kanssa. Kuva: Mikael Heinrichs.
Keskustelua kaivataan. Bettina Fjäder (takana toinen vas.) ja Erja Särkelä ovat saaneet mukaan nuoret Ida Hellmanin (takana vas.) sekä penkillä istuvat Alex Jokinivan, Patrik Salmisen, Linus Björklundin ja Kristian Fjäderin. Lisäksi Josefina Lastuniemi sekä Robin ja Albin Engman ovat olleet mukana yhdessä Jani Särkelän ja Patrik Gustafssonín kanssa. Kuva: Mikael Heinrichs.
Nuoret ja muutamat asiaan vihkiytyneet aikuiset haluavat lopettaa negatiivisen kierteen keskustelussa Paraisten mopoilevasta nuorisosta. Lauantain mopomiitti on ensimmäinen askel avoimempaa dialogia kohti.
Nuorten mopoilla ajelu on alkukesästä noussut melkoiseksi puheenaiheeksi Paraisilla, varsinkin Facebookin puolella jossa kommentit olivat aika ajoin melko koviakin. Tämä sai muun muassa Bettina Fjäderin ja Erja Särkelän reagoimaan.
– Olemme molemmat entisiä mopoilla päristelijöitä ja seuranneet verkossa vilisevää keskustelua aiheesta. Meille tuli kerta kaikkiaan mitta täyteen, netissä on liian paljon negatiivisuutta ruokkivia pahansuopaisia ajatuksia, he toteavat.
Tästä syystä he ottivat härkää sarvista ja keräsivät kokoon ryhmän nuoria, ajatuksenaan järjestää ns. ”mopomiitti” joita järjestetään useilla paikkakunnilla Suomessa. Turussa vastaavat kokoontumiset ovat keränneet paikalle jopa 300 mopoilijaa, Paraisilla ei tosin aivan tähän määrään edes tähdätä.
– Lisäksi lauantaiksi kaavailtu kokoontuminen Parametin hiekkakentällä on suunnattu yksinomaan Paraislaisille nuorille, saaristo mukaanlukien, ja mopoilijoille – ei kevyille moottoripyörille. Olemme olleet yhteydessä kaupungin nuorisotyöntekijöihin, poliisiin, Parametiin sekä autokouluun joka järjestää kentällä ajotunteja. Olemme saaneet kaikilta vihreää valoa. Poliisi tulee olemaan paikalla jutellakseen nuorten kanssa, Fjäder sanoo.
Hyvä idea oli kuitenkin vähällä kuivua käsiin, sillä jo mukaan lupautuneet nuoret eivät koskaan ilmestyneet paikalle. Yksi alkuperäisen ryhmän kavereista kuitenkin tarttui asiaan ja sai kokoon kahdeksan nuoren ryhmän joka on ollut mukana suunnittelemassa kokoontumista aikuisten ohjauksessa.
– Keskustelimme yli tunnin ajan nuorten toiveista ja mietteistä ja siitä, miten asiassa voisi edetä, Fjäder kertoo.
Toivomukset oli loppujen lopuksi suhteellisen helppo toteuttaa: nuoret haluavat ajaa mopoilla letkassa ja paikan jossa voivat temppuilla ja päristellä vapaasti.
– Moponuorista valittavat eivät edes tiedä kuinka taitavia he loppujen lopuksi ovat. Näiden ihmisten pitäisi ilman muuta tulla paikalle juttelemaan nuorten kanssa ja näkemään heidät omin silmin, Erja Särkelä sanoo.
Suunnitteluun osallistuneet nuoret eivät suinkaan ole mikään 15-vuotiaiden poikien ryhmä, vaan mukana on sekä poikia että tyttöjä ja iältään he ovat 15–20-vuotiaita.
Lauantaina tarjoutuu siis mahdollisuus juuri tällaiseen tapaamiseen. Kaikki asiasta kiinnostuneet voivat saapua Parametiä vastapäätä olevalle hiekkakentälle kello 15 alkaen. Daniel Lindström tuo paikalle pöytiä ja tuoleja. Ajankohta on tarkoituksella näin myöhäinen, jotta nuorilla on mahdollisuus osallistua samana päivänä järjestettävään pride-kulkueeseen mikäli näin haluavat tehdä.
Särkelä toivoo mahdollisimman monen asiasta valittaneen tulevan paikalle  keskustelemaan nuorten kanssa, rakentavissa merkeissä. Vanhempia ja muita aikuisia on paikalla koko tapahtuman ajan.
Mopomiittien jatko on tällä hetkellä täysin avoin. Osallistujien määrä osoittaa onko jatkolle tilausta. Tärkein asia tapahtumaan liittyen on se, että kaikki osallistuvat omalla vastuullaan.
– Jos kaikki sujuu hyvin ja paikalle tulee enemmän väkeä kuin kourallinen, jatkoa saattaa olla luvassa jollakin aikavälillä. Se jää nähtäväksi, Fjäder sanoo.
Hän haluaa lisäksi painottaa kaikkien järjestelyihin osallistuvien olevan mukana täysin talkoohengessä.
– Välillä tuntuu siltä, että koviten huutavat ovat unohtaneet oman lapsuutensa ja nuoruutensa. Lisäksi mopoilijoille on tänä päivänä asetettu täysin toiset vaatimukset kuin ennen vanhaan. Meidän nuoruudessamme ei ollut mopokortteja olemassakaan, Fjäder ja Särkelä toteavat.
– Toivomme että tämän lukevat eivät unohtaisi tätä asiaa heti sen luettuaan. Toivoisimme ihmisten näkevän meidät hieman eri valossa, Patrik Salminen ja Ida Hellman sanovat.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi