”Unelmatyöni”-hankkeesta tuli myös valokuvanäyttely

 
 
MittDrömjobbWebb
Vammaiset saivat kokeilla unelmatyötään valokuvaprojektissa. Nyt kuvat ovat esillä Vanhalla kunnantuvalla.
Kårkullan Mocca-palveluyksikössä ruvettiin noin vuosi sitten miettimään erilaisia unelmia. Monen on vaikeaa toteuttaa unelmiaan ja jos itsellä on jokin vamma, voi olla mahdotonta tehdä itselle kaikkein mieluisinta työtä.
Hankkeessa ”Minun unelmatyöni” saattoi unelmoida vapaasti ja myös kokeilla unelmiensa ammattia. Hankkeessa toteutettiin seinäkalenteri ja valokuvanäyttely. Kaksitoista palveluyksikön työntekijää valokuvattiin kun he kokeilivat unelma-ammattiaan. Ensiksi tehtiin tämän vuoden seinäkalenteri ja nyt Vanhalla kunnantuvalla esillä oleva valokuvanäyttely, joka on avoinna 12. huhtikuuta saakka.
Hankevastaava ohjaaja Charlotta Palander on hyvin tyytyväinen lopputulokseen.
– Meidät otettiin todella hyvin vastaan kaikilla kahdellatoista työpaikalla. Toki aluksi vaadittiin tiettyä ympäripuhumista, mutta kun pääsimme paikan päälle oli vastaanotto ystävällinen ja ennakkoluuloton. Rekvisiittaa kuten univormuja saimme useimmiten lainata työpaikoilla.
Myös kaksitoista osallistujaa olivat iloisia voidessaan olla mukana hankkeessa. Mukana olleet ovat iältään 20 – 60-vuotiaita ja he ovat eri tavoilla vammaisia.
Niklas Laulajainen sai olla yhden iltapäivän Club Frendin DJ.
– DJ on ollut aina minun unelmani. Kuuntelen koko ajan musiikkia, kaikenlaista musiikkia. Eniten tanssiorkestereita, poppia ja rokkia. Suosikkibändini on israelilainen Infected Mushroom, joka soittaa elektronista trancemusiikkia ja psykedeelistä musiikkia. Oli hauskaa kokeilla DJ-hommaa, mutta siinä työssä on myös huonot puolensa kuten yötyö. Kuvaus sujui hyvin, ja olen ylpeä työstäni.
Eva Koivisto kokeili työskennellä lastentarhanopettajana Folkhälsanin päiväkoti Bantiksessa. Hän on työskennellyt lasten kanssa jonkun verran aikaisemmin ja toimii joskus lastenvahtina DUV:ssa (ruotsinkielisessä kehitysvammaisten tukiyhdistyksessä).
– Kerroin sadun etanasta ja lapset saivat antaa etanalle nimen. Se sai nimekseen Niko Nyberg. Minusta on hauskaa laulaa ja lukea satuja lapsille. Aluksi vähän jännitti, mutta se meni ohi. En pidä siitä että minusta otetaan kuvia, mutta totuin pian kameraan.
Marjut Laaksonen sai kokeilla floristin työtä Flowers&Fantasy-kukkakaupassa.
– Se oli oikein hauskaa ja olen jo lapsuudesta alkaen halunnut myydä kukkia. Suosikkikukkani on pelargonia. Se on hieno ja kestävä ja saan sen kasvamaan hyvin. En ole ihan tyytyväinen omiin kuviini, mutta toisten kuvat ovat hienoja.
Koivisto on samaa mieltä siitä että on helpompi pitää toisten kuvista kun taas omiin suhtautuu kriittisemmin.
– Mutta hanke oli hauska ja nauroimme todella paljon, hän sanoo.
Marina Saanila
suomennos Leena Lehtonen