Uusi kioskinomistaja myy mielellään lähituotteita

DSC_0796
Tage Wennerström on helmikuusta lähtien pitänyt kioskia Lillmälön lauttarannassa.
 
Marraskuussa Wennerström myi osakkeensa Paraisten Portista ja otti sen sijasta Lillmälön kioskin toiminnan haltuunsa. Aivan uusi hän ei ole Lillmälön kioskin omistajana, koska Paraisten Portin omistaja osti kioskin pian kaksi vuotta sitten sen silloiselta omistajalta Antero Hakaselta. Siitä lähtien kioski on muuntunut pikkukaupaksi, joka muun muassa myy lähellä tuotettuja tuoretavaroita ja siinä on kahvila. Talven aikana Wennerström on remontoinut ja tehnyt pienen tv-nurkkauksen, jossa voi istua ja lukea tai katsoa tv:tä, jos lautalle pääsemistä pitää odottaa pitkään. Hän tulee jatkamaan paikan uudistamista, muun muassa pihaa kaunistetaan ja rakennetaan terassi. Wennerström on monta vuotta pitänyt kioskia myös Vånon lauttarannassa, jossa myydään samantyyppisiä tuotteita, mutta valikoima on vähän pienempi.
 
Liikeideana on suosia lähellä tuotettua, kuten esimerkiksi lihaa hankitaan Mielisholmasta ja Sorposta, savustettua kalaa Kasnäsistä ja vihanneksia paikallisilta tiloilta. Hän myy myös peruselintarvikkeita, koruja, kirjoja, irtokarkkeja ja tuoretta leipää. Kahvilasta saa lämmintä makkaraa, lämpimiä patonkeja ja tuoretta kahvileipää. Saa soittaa ja tilata tuotteita, jotka voi hakea esimerkiksi matkalla mökille. Tällä hetkellä kioskilla ei ole nimeä. Kun omistajana oli Paraisten Portti, nimenä oli Lillmälön Portti, mutta nyt paikka tarvitsee uuden nimen.
– Parhaillaan teen verkkosivuja molemmille kioskeille ja silloinhan olisi hyvä, jos niillä olisi jokin nimi, tällä hetkellä kutsun niitä vain Vånon kioskiksi ja Lillmälön kioskiksi. Minulla on Lillmälön kioskilla laatikko, johon voi jättää nimiehdotuksia.
Wennerström asuu Tammon saaressa Paraisten Portin ulkopuolella. Hän aloitti myymällä itse viljeltyjä mansikoita Paraisten Portille työnsä ohella Viking Linella ja laajensi vähitellen avaamalla Vånon kioskin. Edelleen Wennström tekee kokoaikatyötä Viking Linen taloudellisen turvallisuuden päällikkönä, kioskitoimintaa hän hoitaa työnsä ohella ja vapaapäivinään. Perhe auttaa myynnissä, kun hän itse ei ole paikalla.
 
Haastattelun aikana sisään tulee useita asiakkaita, useimmat haluavat kahvia ja munkin sillä aikaa, kun he odottavat lautan lähtöä. Mies, joka ei koskaan ennen ole ollut Nauvossa, kysyy lauttamatkan hintaa. Kymmenen euroa, Wennerström vastaa vikkelästi, sitten hän nauraa päälle ja ilmoittaa asiakkaalle, että lauttamatka on ilmainen. Huomaa, ettei asiakaspalvelu ole Wennströmille uutta, hän rupattelee iloisesti jokaisen sisään astuvan asiakkaan kanssa. Takataskussaan Wennströmillä on tiivis kokemus myynnistä ja asiakaspalvelusta, hän on nimittäin työskennellyt 8 vuotta myyjänä ja 15 vuotta myymäläpäällikkönä Viking Linella.
– Se on nyt vain niin, että toiminta työn ohella on kasvanut yhä suuremmaksi. Tykkään haasteista ja haluan hyödyntää ajan tehokkaasti. Ehkä pitäisi hidastaa vähän tahtia, mutta liiketoiminta on lähellä sydäntäni ja sitten haluan mielelläni saada lähellä tehtyjä tuotteita asiakkaille. Tulen perheestä, joka on saanut elantonsa pienviljelys-tä ja kalastuksesta. Isoisäni isä osti Tammon tilan 1800-luvulla. Haluan pystyä tarjoamaan ihmisille paikan, josta he saavat erilaisia saariston tuotteita. Paikalliset tuottajat, jotka haluavat myyntiin tuotteitaan, saavat mielellään ottaa minuun yhteyttä.
Marina Saanila, suomennos Tarja-Liisa Mäkelä