Vanha Parainen, uusi Parainen ja tulevaisuuden Parainen

Kun katsoo karttaa, voi todeta Paraisten olevan monipuolinen kaupunki. Kaupunki pitää sisällään erilaisia maantieteellisiä alueita, identiteettejä ja perinteitä.

Yhteisen nimittäjän löytäminen Paraisille, Nauvolle, Korppoolle, Houtskarille ja Iniölle ei ole helppoa. Voimakkain side näiden alueiden välillä on varmasti ruotsin kieli. Kieli yhteisenä nimittäjänä on sekä etu että haitta. Jopa Paraisten Kuulutukset saa säännöllisesti ottaa osaa tunteikkaaseen kielten väliseen tasapainoon vanhassa Paraisissa.

Puhe ja asenne kielen ympärillä vaikuttaa silloin tällöin antavan tarpeen millimetrien oikeudenmukaisuuteen. Sen sijaan, että tutkittaisiin kokonaisuutta, mitataan esimerkiksi artikkelien määrää ja artikkelien sisältöä viivaimelle ja väitetään, että toista kieliryhmää suositaan ennen toista.

Huolimatta siitä, että tiettyä ylireagointia tapahtuu joskus, toimi kaksikielisyys Paraisilla jatkuvasti hyvin.

Paraisilla on myös alueiden välillä maantieteellinen yhteys, vaikka yhteys Iniön ja muiden osien välillä on enemmän henkinen kuin todellinen.

Saaristotie Kaarinasta Houtskariin on kaupungin elinehto. Vaikka kaupunki sijaitsee meren keskellä, ei Paraisilla ole isoja satamia tai laajamittaista yritystoimintaa esimerkiksi veneiden kanssa. Parainen on iso saaristokunta, jonka pääväylä on maantie.

Nykyinen Parainen on keitos vanhaa teollisuusaluetta ja vahvaidenttisiä vanhoja pitäjiä. Vanha teollisuusalue on vähitellen voimistunut Turun nukkumalähiöksi.

Kuinka onnistutaan pääsemään irti menneestä?

Kuntien, jotka elävät läpi kuntaliitosten, on vaikea muuttaa näkökulmaa. Kokonaisuutta tarkastellaan tietyn osa-alueen kiinnostuksen mukaan. Tämä on luonnollinen tapa lähestyä ajankohtaisia kysymyksiä, mutta vaikeuttaa uuden yhteisen tulevaisuuden suunnittelua.

Ilmiö vaikuttaa siihen, että tärkeintä on pitää kaikki ennallaan. Miten tulee käsitellä muuttuvaa tulevaisuutta, jos ei oteta huomioon kokonaisuutta?

Kasvanut mahdollisuus etätyöhön on iso mahdollisuus saaristolle ja kaupungille. Viime viikon lehdestä (PK 25.2.2021) voitiin lukea eri kouluissa Paraisilla aloittavien koululaisten määrästä.

Luvut ovat huolestuttavia. Miten kaupunki kasvattaa muiden osien houkuttelevuutta?

Kuntavaalit järjestetään todennäköisesti 18. huhtikuuta.

Miten uudet päättäjät käsittelevät Paraisten tulevaisuutta? Nyt on aika esittää kysymyksiä ja toivoa selkeitä vastauksia.

Tom Simola

Vastaava julkaisija

tom.simola@aumedia.fi

Käännös: Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*