Vapaaehtoisia katulapsia?

Leena Lehtonen
Leena Lehtonen
Varmasti lähes jokaisella varttuneemmalla on jonkinlainen muistikuva siitä että ei joskus nuorena saanut tehdä jotain asiaa tai mennä jonnekin vaan vanhemmat sanoivat lempeästi tai jyrkästi EI. Silloin sitä ei ehkä ymmärtänyt, harmitti vain koska olisi jotakin niin kovasti halunnut ja vetosi tietysti kaverikorttiin: Mutta kun se ja sekin saa olla mukana.
Ei auttanut vetoaminen. Vuosien mittaan asia on saanut toiset mittasuhteet ja aikoinaan järkyttävältä vääryydeltä tuntunut asia alkaa jo naurattaa, jos sitä ylipäätään enää edes muistaakaan.
Tuntuu siltä että nykyisin yhä nuoremmat ja nuoremmat saavat tehdä kaikennäköistä oman päänsä mukaan. On paljon tarjontaa ja tekemistä, on helpompaa liikkua paikasta toiseen ja monella on myös käytössään enemmän rahaa kuin mitä lapsilla ja nuorilla ennen oli.
Lapsilla on nykyisin lähes järjestään mukanaan puhelin. Ehkä vanhemmat ajattelevat että se on hyvä asia ja turva: lapsi saa heihin yhteyden ja päin vastoin. Tietysti on näinkin, mutta onko lapsesi siellä missä hän viestittää olevansa?
Onko kymmenvuotiaan tai edes kaksitoistakesäisen paikka olla ulkona kaupungilla koko yö tai kaksi yötä peräkkäin? Onko vanhemman mielestä mitenkään puolusteltavaa että tuon ikäinen lapsi jonottaa yökaudet konserttilippuja, olkoonpa esiintyjä sitten vaikka miten suosittu teini-idoli? Onko ylipäänsä mitään järkeä minkään ikäisenä majoittua kadulle jonottamaan lippuja johonkin tapahtumaan?
Kadulla yönsä viettäneellä lippujenjonottajalla on saattanut olla mukanaan paitsi se puhelin niin toivottavasti myös lämpimiä vaatteita, makuupussi ja ennen kaikkea ainakin yksi kaveri. Olisiko se täydellinen kasvojen menetyksen paikka jos mukana olisi aikuinen, ei toki välttämättä oma isä tai äiti, mutta joku vähän itseä vanhempi, josta olisi tarvittaessa tukea ja turvaa.
Muutaman viikon kuluttua koulujen päättymistä juhlitaan jälleen eri tavoin ja niin on varmasti aina tehty. Paraisilla on ollut sekä spontaania juhlimista mm. rannoilla että järjestettyjä tapahtumia keskustan tuntumassa. Myös tänä vuonna Keskuspuistossa järjestetään 30. toukokuuta School´s out-tapahtuma. Sen aikana esiintyy paikallisia bändejä ja mukanaolijat voivat osallistua erilaisiin tapahtumiin ja kilpailuihin.
On myös niitä, jotka eivät kaipaa kumpaakaan, ei porukalla juhlimista eikä järjestettyä toimintaa. Joku vaan voi ihan vain olla, joko perheen tai parhaan kaverin kanssa. Kesäloman kunniaksi voi nostaa myös lasillisen juomaa, jonka kuplat tulevat hiilihaposta.