Vuokrasopimusten odotetaan vauhdittavan rakentamista

 
tomt4Kaupungin tonttien myynti on ollut viimeisten kolmen vuoden ajan hiljaista. Rakentamisen uskotaan lisääntyvän nyt kun on mahdollista vuokrata tontteja.
 
Kaupungilla on myynnissä monta hienoa tonttia, mutta kiinnostus niitä kohtaan on ollut melko vaatimatonta. Vanhalla Malmilla Axon entisellä leipomotontilla on ollut myynnissä viisi tonttia viime lokakuusta lähtien. Vain yksi on myyty ja yksi on varattu. Mittausinsinööri Peter Lindgrenin mukaan tämä johtuu vain vaikeasta taloustilanteesta.
– Jos taloudellinen tilanne olisi normaali olisivat kaikki tontit menneet kaupaksi hyvin nopeasti. Kyse on keskeisistä tonteista historiallisessa ja idyllisessä ympäristössä, jossa useilta tonteilta on lisäksi merinäköala. Tällaisia asuintalotontteja ei tule Paraisilla enää myyntiin.
Viime kesänä alueelta otettiin maanäytteet ja silloin löytyi hieman  öljyjäämiä alueen länsiosasta, jossa oli ollut Axon öljysäiliö. Öljyjäämien syynä saattaa olla se että putket ovat vuotaneet vähän öljyä tai sitä on läikkynyt tankkia täytettäessä. Alue on nyt saneerattu ja vanha maa-aines on viety pois. Parhaillaan on meneillään vanhan vesijohtoputken vaihto ja viimeisen alueen saneeraus. Sen jälkeen maapohjassa ei ole mitään vikaa. Öljyjäämät eivät ole vaikuttaneet tonttien menekkiin, eikä myöskään se että tontit ovat pieniä.
– Ihmiset haluavat nykyisin pieniä tontteja, jotka eivät vaadi niin paljon työtä. Pieni pihamaa riittää ja ihmiset haluavat mielellään asua tiheästi rakennetuilla alueilla, sanoo Lindgren.
Kaupungilla on tontteja myynnissä myös Koivuhaassa, Valoniemessä, Kirkkosalmenrannassa, Finbyssä ja Skräbböle-Pjukalassa. Kaupunginvaltuuston viime kokouksessa päätettiin että kaupunki tarjoaa nyt mahdollisuutta vuokrata tontteja. Lindgrenin mukaan tämä voi olla monelle vaihtoehto.
– Pankit eivät myönnä lainaa yhtä helposti kuin ennen ja useampi asiakas on pyytänyt saada vuokrata tontin sen sijaan etä ostaisi sen. Nyt tonttien myynti on ollut niin nihkeää, että on syytä kokeilla vuokraamista. Olisimme tehneet jo useita sopimuksia jos tämä mahdollisuus olisi ollut jo aikaisemmin. Paraisilla ei ole tähän asti ollut niin suurta poliittista kiinnostusta vuokrata omakotitontteja. Meillä on ollut myös tontin omistamisen kulttuuri. Mutta ennen kaikkea nuoret perheet haluavat mahdollisuuden vuokrata tontin.
Kaikki omakotitontit, jotka kaupungilla on nyt myynnissä, tulevat vuokrattaviksi heti kun valtuuston päätös on lainvoimainen. Vuokra-aika on 50 vuotta ja vuokra 5 prosenttia tontin myyntiarvosta. Halutessaan tontin voi lunastaa myöhemmin.
 
Heidän talonsa rakennetaan vanhan tyylin mukaisesti
Janni Pernell-Intonen ja Mikael Intonen ostivat tontin Vanhalta Malmilta heti kun ne tulivat myyntiin viime syksynä. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, heidän talonsa on muuttovalmiina vuoden kuluttua.
– Näimme paikan mahdollisuudet heti kun kävimme täällä ensimmäistä kertaa. Olen aina pitänyt Snäckvikenin alueesta. Sijainti on aivan fantastinen, eikä päätöstä tarvinnut miettiä kauan, sanoo  Janni.
Heidän tonttinsa on 715 neliötä eli huomattavasti pienempi kuin kaupungin myymät tontit yleensä, jotka ovat useimmiten yli tuhat neliötä. Kun kaikki alueen tontit on myyty, ovat naapuritalot lähellä, mutta se ei pariskuntaa mitenkään häiritse.
– Olemme asuneet aikaisemmin kerrostalossa, nyt asumme rivitalossa eikä meillä ole mitään tiheästi asumista vastaan. Emme halua myöskään isoa pihaa, joka vaatii paljon työtä vaan meille sopii pieni puutarha. Tänne tulee vähän nurmikkoa, ehkä muutama hedelmäpuu ja kukkapenkkejä. Enempää emme tarvitse.
Pariskunnan uusi koti on perinteinen tiilikattoinen, puolitoistakerroksinen puutalo. On tärkeää että se sopii ympäristöön ja Vanhan Malmin yleisiä määräyksiä tulee noudattaa. Rakennussuunnitelmista tulee kuulla muun muassa Vanha Malmi-yhdistystä.
– Eri papereiden kanssa on saanut juosta kaupungintalolla, mutta samalla on helpottanut että useampi vaihtoehto on heti jäänyt pois.
Taloissa ei esimerkiksi saa olla parvekkeita eikä ympäristöön sopimattomia värejä.
– Meidän taloomme tulee avoin veranta ja väriksi tulee vaaleanharmaa. Se ei muistuta täällä jo olevia taloja vaan meidän talomme on enemmän vanhan tyylin mukainen, kertoo Janni.
Talo toimitetaan siten että ulkopuoli on valmiina, mutta sisäpuoliset työt Janni ja Mikael aikovat rakentaa suurelta osin itse ystävien ja sukulaisten avustuksella.
– Me olemme rakentajina aivan aloittelijoita, mutta onneksi meillä on alaa taitavia ystäviä. En ole koskaan aikaisemmin halunnut rakentaa taloa tai edes asua omakotitalossa, mutta tämä oli ainutlaatuinen mahdollisuus. Täallaisia tontteja ei tule täällä enää myyntiin. Rakennamme nyt itselleme kodin – loppuelämäksemme, sanoo Mikael.
Marina Saanila, suomennos Leena Lehtonen