Vuorovaikutusta ja molemminpuolista hyötyä senioreille ja nuorille

Recycle IT. Edessä vasemmalta IT-ohjaajat Julia Lastuniemi, Ellen Wikman, Rebecka Nygård sekä Saga Rosenlund. Takana vasemmalta ruotsinkielisen lukion Sara Enroth-Nyman, FSU:n Pasi Holmberg, Mikael Reuter Pargas svenska pensionärer -yhdistyksestä, Paraisten kaupungin Monica Avellan, vanhusneuvoston Kristina Brander sekä Partelin Svante Olofsson. Kuva: Mikael Heinrichs

Kolmivuotinen Recycle IT -projekti tarjoaa eläkeläisille ilmaista IT-ohjausta ja nuorille käsityksen siitä, millaista oli ennen.

Suomen ruotsinkielinen nuorisoliitto FSU pitää projektin lankoja käsissään IT-vastaava Pasi Holmbergin toimiessa projektin vetäjänä.

Projekti tekee yhteistyötä useiden kumppaneiden kanssa, jotka ovat Paraisten ruotsinkielinen lukio, Partel / Parcall, Pargas svenska pensionärer -eläkeläisyhdistys, Paraisten kaupunki, Paraisten kaupungin vanhusneuvosto, Folkhälsan sekä STEA (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen tukikeskus).

Koska projektia hallinnoi FSU, on projekti ruotsinkielinen, mutta muutamat IT-ohjaajista ovat ilmoittaneet olevansa valmiita opastamaan myös suomeksi – joten myös suomenkieliset seniorit voivat vapaasti varata tapaamisia.

Osaksi ruotsinkielisen lukion kurssitarjontaa

Ensimmäinen konkreettinen askel otettiin viime syksynä, kun ensimmäiset mahdollisille IT-ohjaajille suunnatut kurssit aloitettiin Paraisten ruotsinkielisessä lukiossa. Kurssi sisältää sekä teorian että käytännön harjoituksia – ja nuoret ovat perustaneet oman NY-yrityksensä (lyhenne sanoista Nuori Yrittäjyys), jonka nimissä he harjoittavat liiketoimintaa.

Seitsemän opiskelijaa ilmoittautui ensimmäiselle kurssille ja kuusi heistä osallistui kurssin käytännön osaan, johon osallistui myös 12 vapaaehtoista eläkeläistä.

NY-yrityksen lakkauttamisen jälkeen FSU tulee tarjoamaan halukkaille ohjaajille mahdollisuuden jatkaa työskentelyä senioreiden parissa yhdistyksen listoilla.

NY-Yritys

  • NY-Yritys voi toimia vain osana oppilaitoksen koulutusta.
  • NY-yritys ei siis voi myydä palveluja tai tuotteita, joiden myynti tai toimitus tapahtuu NY:n toiminnan lopettamisen jälkeen esimerkiksi kesälomien aikana, jos kurssi valmistui toukokuussa.
  • NY-yritys noudattaa Suomen lakia.
  • NY-yrityksen ei pidä harjoittaa sellaista liiketoimintaa, johon sen jäsenillä ei ole tietotaitoa tai jotka soveltuvan lainsäädännön mukaan edellyttävät tutkintoa tai muuta pätevyyttä.
  • NY-yrityksiä löytyy ympäri maailmaa ja ne kuuluvat kansainväliseen Junior Achievement -ohjelmaan.

NY-yritys voi kuitenkin toimia vain osana oppilaitoksen koulutusta, mikä tarkoittaa, että yritys, joka on osa lukion kurssia, täytyy lopettaa toukokuun aikana.

Tälssä kohtaa kuvaan tulee mukaan yhteistyökumppani Partel, joka hoitaa Parcall-palvelun kautta IT-neuvontatapaamisten varaukset.

Mutta miksi näin, eikä se ole kilpailevaa toimintaa esimerkiksi helpdeskinne kanssa?
– Emme näe tällaista palvelua kilpailevana, vaan pikemminkin täydentävänä. Helpdesk ratkoo ongelmia, ohjaajat puolestaan auttavat senioreita itse ratkomaan näitä ongelmia. Lisäksi se on samoilla linjoilla sekä Partelin että minun näkemystäni Paraisista Suomen johtavana digitaalisena yhteisönä, Partelin toimitusjohtaja Svante Olofsson sanoo.

Käytännössä kiinnostunut voi varata maksuttoman ohjauksen Parcallin kautta numerosta 02-454 1111. Tapaamiset järjestetään aina julkisilla paikoilla, esimerkiksi Folkhälsanin talolla tai yhdellä kaupungin ikäihmisten olohuoneista kuten Seniorumissa tai Seniorituvalla, kirjastossa tai koulussa.

Haastattelut avaavat historiaa

Nuoret tekevät myös lyhyitä haastatteluita, jotka julkaistaan projektin facebook-sivulla. Näissä ikäihmiset voivat jakaa kokemuksiaan nuoremmille sukupolville.

– Ajattelimme, miten eläkeläiset voisivat puolestaan opettaa nuoremmalle sukupolvelle jotakin, mitä he eivät välttämättä tiedä ja että he tarttuvat tähän käsitteeseen, jossa vanhemmat ihmiset haastatellaan ja nuoret puolestaan tuottavat artikkeleita. Ne voivat käsitellä eri asioita, kuten kouluruokaa 1950-luvulla, ja toimia todella herätyskellona tämän päivän nuorille. Vanhusten ja nuorten välinen kuilu on joskus melko suuri, Holmberg sanoo.

Kevään aikana varsinaisella opetusohjelmalla käynnistynyt hanke on hiljattain nimittänyt ohjausryhmän, joka koostuu Partelin, Paraisten kaupungin vanhusneuvoston, Pargas svenska pensionärer -yhdistyksen, ruotsinkielisen lukion, Folkhälsanin, STEA:n ja FSU:n edustajista sekä itse nuorista.

Saaristo tulossa mukaan

Tässä vaiheessa opetusta tarjotaan vain Paraisten keskustaajamassa, mutta suunnitelmissa on tarjota ohjausta lähiaikoina myös kaupungin saaristo-osissa.

– Ja meidän toiveemme FSU:n puolelta on tietenkin se, että konseptia levitettäisiin myös muualle maahan, Holmberg sanoo.

Perusasioista liikkeelle

Suurimmaksi osaksi neuvonta koostuu perusasioista, joissa keskitytään lähinnä älypuhelimiin ja tabletteihin: bluetooth, eri sovellusten päivittäminen ja siirtäminen sekä yleinen terminologia.

– Kyseessä voi olla Internet-yhteyden jakaminen puhelimesta, erilaisten esiin tulevien ilmoitusten hallinta ja puhelimen toiminnot, joita on vaikea löytää ja käyttää, sanoo Saga Rosenlund.

– Esille on tullut myös kysymyksiä Instagramin seuraajista ja Facebookissa tulevia ystäväpyyntöjä, joista vanhukset eivät oikein tiedä, miten niitä pitää käsitellä, sanoo Rebecka Nygård.

Jotkut asiat ovat tietysti hankalampia käsitellä, kun kyseessä on salasanoja ja nettipankin käyttöä, mutta neuvojilla on vaitiolovelvollisuus.

IT-ohjaajat. Kuvassa vasemmalta Recycle IT-ohjaajat Ellen Wikman, Saga Rosenlund, Rebecka Nygård sekä Julia Lastuniemi. Kuvasta puuttuu Valentina Frank. Kuva: Mikael Heinrichs

Miksi päätit osallistua kurssille ja ryhtyä IT-ohjaajaksi?
– Kun Pasi piti meille esityksen kurssista ollessamme ysillä, vaikutti se houkuttelevalta ja ajattelin, että ainakin todistus kurssista omalla CV:llä on hyvä olemassa, kun hakee kesätyötä, kertoo Rosenlund.

Nuorilla on ollut tähän mennessä kourallinen asiakkaita ja toivovat vielä ehtivänsä auttaa mahdollisimman monta, ennen kuin yritys lopetetaan toukokuussa. Kaiken kaikkiaan Parcallin kautta on varattu hieman yli 30 opetustapahtumaa.

– Olen myös ehtinyt antamaan kotitehtäviä asiakkaalle, nauraa Ellen Wikman.

Syksyllä alkavassa seuraavassa koulutusryhmässä on tilaa 10–12 opiskelijalle.

Recycle IT kilpailee Myllyssä tänään

Varsinais-Suomen NY-yrittäjät osallistuvat Uskalla yrittää –semifinaaliin kauppakeskus Myllyssä Raisiossa perjantaina 22. maaliskuuta. Semifinaalit ovat messut, joissa nuoret voivat myydä ja markkinoida palvelujaan ja tuotteitaan. Semifinaalit järjestää Nuori Yrittäjyys ry.

Yhteensä 40 NY-yritystä alueelta osallistuu messuille, joka on avoinna yleisölle kello 13–16.45. Messujen jälkeen palkitaan 11 parasta yritystä, jotka pääsevät Uskalla yrittää -finaaleihin, joka pidetään Helsingissä 8.–9. toukokuuta.

Recycle IT NY on yksi 40:stä osallistuvasta yrityksestä. Helsingin finaalin voittaja matkustaa Ranskaan, missä NY-yritykset eri puolilta maailmaa kokoontuvat kertomaan omista yrityksistään.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää