Vuotavat öljysäiliöt voivat tulla erittäin kalliiksi

vanha öljysäiliö on nostettu maasta
Vuotava säiliö. Kiinteistönomistajien kannattaa tarkistaa vanhat öljysäiliöt säännöllisesti, jotta voidaan välttyä suurilta ja kalliilta ongelmilta. Kuva: Tomas Kull/Paraisten kaupunki

Paraisilla lämmitetään edelleen satoja taloja öljyllä.

Paraisten kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Petri Huovilalla on hyvä neuvo niille, joilla on vanha öljysäiliö, jota ei ole tarkastettu pitkään aikaan.

– Älkää tilatko täyttä tankkia ennen kuin säiliö on tarkastettu. Muuten on olemassa vaara, että se voi halkeilla liitoksistaan, kun öljyä pumpataan korkealla paineella. Tällaisella öljyvuodolla voi olla dramaattiset seuraukset ja siitä voi tulla kiinteistön omistajalle todella kallista.

Erittäin kallis voi tarkoittaa jopa satojatuhansia euroja talorakenteiden purkamisessa ja uudelleen rakentamisessa ja saastuneen maaperän poistamisessa.

Pahimmassa tapauksessa edessä voi olla purku

Tuoreessa kauhuesimerkissä jouduttiin Paraisilla syksyllä purkamaan koko talo.

Niiden parinkymmenen vuoden ajalta, kun Huovila on toiminut Paraisten ympäristönsuojelutarkastajana muistaa hän ainakin kolme-neljä todella kurjaa tapausta, jolloin taloille on aiheutunut vakavia vaurioita.

Ne ovat kuin aikapommeja, jotka voivat koska tahansa räjähtää, jos unohtaa niiden tarkastamisen säännöllisesti.
Petri Huovila, ympäristönsuojelutarkastaja

– On olemassa kauhistuttavia esimerkkejä, joissa on ollut pakko avata ja kaivaa kellarin lattia ja seinät talon ympärillä olevan saastuneen maan lisäksi. Öljy vuotaa betonin läpi sekä alaspäin talon alle että ulospäin sokkelin läpi.

Pahimmassa tapauksessa on talon rakenteet purettava ja rakennettava uudestaan. Kellari täytyy ehkä tuulettaa ja Huovilalla on esimerkkejä siitä, joissa kiinteistön omistaja on joutunut rakentamaan ja asentamaan uuden ilmanvaihtojärjestelmän talon perustusten alle, kun talon alla olevaa maata ei ole voitu puhdistaa tarpeeksi.

Kellarissa sisällä olevat säiliöt tulisi tarkastaa säännöllisesti, ennen kuin tapahtuu äkillinen onnettomuus.
– Jos ei ole tarkastusraporttia ja sattuu onnettomuus, ei ole sanottua, että vakuutus kattaa, hän huomauttaa.

Tarkistus kannattaa aina

Vakavista seurauksista huolimatta ei ole olemassa lakia, joka sanoo, että kiinteistönomistajan täytyy tarkastaa öljysäiliöiden kunto, paitsi pohjavesialueilla.
Huovilan mielestä lainsäädännön pitäisi olla tiukempi. Hänen suosituksensa on siksi, että sen, jolla ei ole tarkastusraporttia vanhalle säiliölle, tulisi niin pian kuin mahdollista ottaa yhteys yritykseen, joka tekee tällaisia tarkastuksia.

– Turun alueella on 4-5 sellaista tarkastusyritystä, joilla on tarvittava erityisosaaminen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin hyväksymänä. Ne tyhjentävät säiliön ja puhdistavat sen sisältä löytääkseen mahdolliset korroosio- tai ruostevauriot, jotka voivat johtaa ongelmiin. Se maksaa ehkä 300-400 euroa, mutta tässä yhteydessä se ei ole iso raha ja sen jälkeen voi nukkua rauhassa.

Hänellä on myös esimerkki Paraisilta, kun 30 vuoden aikana säiliöön sisälle oli kertynyt 100 litraa lietettä. Tällainen syövyttää sitä sisältä.
Myös vettä voi kondensoitua säiliöön ja se tulee saada poistettua.

Hän kehottaa kaikkia kiinteistönomistajia, joilla on vanha öljysäiliö tekemään säännöllisiä tarkastuksia.

– Rannoilla, kuten venesatamien ja laiturien läheisyydessä, pitäisi polttoainesäiliöiden olla suojatuissa altaissa. Tavalliset betonibunkkerit eivät kuitenkaan pidä öljyä, koska ne imevät sen sisäänsä ja se voi valua niiden läpi. Siksi rannalla olevien öljysäiliöiden pitäisi olla pinnoitetuissa suoja-altaissa.

Myöskään pihoilla ei öljysäiliöiden tulisi olla suoraan maassa siten, että ne ruostuvat rikki. Kasvillisuus voi aiheuttaa kosteusvaurioita.
– Parasta on, jos niillä olisi jalat, jotta ne voidaan tarkastaa myös niiden alapuolelta, sanoo Huovila.

– Syksyllä suorittaessamme yritysten jätehuoltotarkastuksia korjaamoilla ja telakoilla, monet olivat kiitollisia, että me myös huomautimme vanhojen öljysäiliöiden riskeistä. Ne ovat kuin aikapommeja, jotka voivat koska tahansa räjähtää, jos unohtaa niiden tarkastamisen säännöllisesti.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi
Käännös: Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*