Fina spelmän i parti och minut

Glada spelmän. Nilsby spelmän bjuder in till evenemanget Fina spelmän för trettonde gången. På bilden från vänster Suvi Hänninen (fiol), Miljamarja Hänninen (dragspel), Sakke Lehtonen (mandolin), Jussi Ilmasti (tvättbräde) och Jukka Hänninen (dragspel). Foto: Mikael Heinrichs.
Glada spelmän. Nilsby spelmän bjuder in till evenemanget Fina spelmän för trettonde gången. På bilden från vänster Suvi Hänninen (fiol), Miljamarja Hänninen (dragspel), Sakke Lehtonen (mandolin), Jussi Ilmasti (tvättbräde) och Jukka Hänninen (dragspel). Foto: Mikael Heinrichs.
Med tolv års erfarenhet arrangerar Nilsby spelmän under första veckoslutet i augusti sitt traditionella storevenemang Fina spelmän i Birknäs.
– Vi har ett aningen nytt koncept i år då fredagens spelmansjam har blivit en konsert för allmänheten med dans. Konserten kör igång klockan 18.30 på kvällen och dansen fortsätter in mot natten, säger Jukka Hänninen.
Orsaken till att man gått in för den nya modellen är helt enkelt den att man har så många artister. Spelmansinkvarteringen ordnas i Nilsbyn koulu.
– Vi har haft svårt att hitta tider för alla på lördagen. Därför har vi utvidgat evenemanget till två, eller egentligen då tre, dagar om man räknar med folksångskyrkan på söndagen. I år ordnas den biten i Kustö kyrka, berättar han.
I år har man inga utländska artister, men nog toppnamn från hela Finland. Ett av dragplåstren är dragspelskonstnären och konstnärsprofessorn Maria Kalaniemi som hör till pionjärerna inom den finländska nutida folkmusiken.
– Hon uppträder två gånger hos oss, både på fredag och lördag, vilket är rätt unikt både internationellt och i Finland, säger Jukka Hänninen.
Spelmanslag och enskilda spelmän vallfärdar till Birknäs från hela landet. I år har man tyvärr inte lyckats få med så många från skärgården och Åland, eftersom ett spelmansevenemang på Åland ordnas samtidigt.
– Dem vi inte lyckats hitta tider på de större scenerna åt kommer istället att uppträda fritt runtomkring på området. Det blir buskspelningar och musik i olika stilar och för alla smaker, intygar Jukka Hänninen.
Några riktlinjer för hurudan musik det ska spelas finns inte, utan kompisgängen spelar det de själva vill.
Med hundratalet spelmän är ett par hundra i publiken optimalt. Förhoppningen är att vädret är på arrangörernas sida så att man kan vistas utomhus, men några tält finns också på området.
– Den största ensemblen som uppträder är antagligen Lopen harmonikat med över tio musiker, annars är det mindre grupper och enskilda musiker det handlar om. Vi har rätt många nya artister i år, det har blivit ett bortfall bland det äldre gardet och nya unga förmågor har grundat nya sammansättningar och tar över, säger Suvi Hänninen.
Att evenemanget krockar med Boundbirs’n i centrum är inget som märkts av i Lielax.
– Vart annat år överlappar vi, men vår publik kommer till en stor del från andra håll, kanske till 95 procent. Fast vi hoppas utan vidare att lokalbefolkningen skulle hitta oss bättre, säger Jukka Hänninen.
Trots att huvudtyngdpunkten kanske ligger på finskspråkig musik finns det programinslag också på svenska.
– Vi har haft en hel del svenskspråkiga artister genom åren, bland annat från skärgården och Kimitoön. Vi har vänner runtom i landet och har aldrig begränsat oss till någon viss region, säger Jukka Hänninen.
Någon liten grupp kommer antagligen också att gästa Boundbirs’n för att spela en liten trudelutt och locka folk hit också.
– Vi tävlar trots allt inte med varandra tycker jag, deras dans och vår musik är ändå så pass olika att målgruppen inte är den samma.
Nilsby spelmän är för tillfället nio till antalet, men kärngruppen består av fyra personer. Föreningen är öppen för alla intresserade spelmän. Enligt Jukka Hänninen har ett fyrtiotal musiker passerat igenom leden under de närmare tjugo år man varit aktiva.
Ett tiotal aktiva talkoarbetare vid evenemanget och ett samarbete med både Pargas Reservofficerare och lokala jaktlag som står för matservering och parkeringsarrangemang med mera gör arrangemangen möjliga. Folkdansarna har hand om caféförsäljningen.
– Vi är ett glatt gäng som tycker om att vara tillsammans och göra saker och ting. Vi har inga uttalade målsättningar med resultat eller publikmängder, utan försöker gå på plus-minus-noll, säger Jukka Hänninen.
Det går bra att anlända till Birknäs också med båt. Bryggan får förstärkning av en extra ponton och under de bästa åren har man sålt uppemot hundra inträdesbiljetter till båtarna.
– Vi har nog en trogen publik på ett hundratal som kommer hit oberoende om vi annonserat eller marknadsfört evenemanget alls. Andra missar alla affischer och annonser och säger att de inte vetat om att evenemanget ens ordnas. Men så är det alltid, skrattar Jukka Hänninen.
– Men till spelmännen har vi aldrig behövt marknadsföra oss. Det droppar in e-postmeddelanden längs med vintern och redan i januari hamnar vi tacka nej till artister som gärna skulle vela uppträda, säger Suvi Hänninen.
Att det handlar om ett familjeevenemang i allra högsta grad står klart. Biljetter säljs vid porten med kontantbetalning som koncept.
– Någon utskänkning har vi inte och under alla dessa år har det inte förekommit några som helst ordningsproblem. Det här är ett familjevänligt evenemang där man också kan ha barnen med. Man behöver inga hörselskydd för barnen heller, musiken spelas på riktigt måttlig volym, säger Suvi Hänninen.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi