Finfrämmande på gång under biohösten

Elmer Bäck som Sergej Eisenstein i Peter Greenaways film Eisenstein in Guanajuato. Foto: Pressbild.
Elmer Bäck som Sergej Eisenstein i Peter Greenaways film Eisenstein in Guanajuato. Foto: Pressbild.
Hösten är här – och det betyder att också Bio Sydvästs verksamhet igen kör igång. Redan på fredag blir det den första förevisningen i Pargas då Mika Kaurismäkis Elämältä kaiken sain inleder biohösten.
Nytt för det här spelåret är att dagarna för föreställningarna i de olika kommundelarna möblerats om. Från och med i höst är det premiär i Pargas på fredag, följt av måndag i Houtskär, onsdag i Nagu och torsdag i Korpo. Fredagsbion i Iniö blir av ungefär en gång i månaden.
– Det handlar helt enkelt om logistik och teknik, det här upplägget gör det hela så smidigt som möjligt, säger Janne Lindgård.
Lördagen den 19 september klockan 18.30 blir det sedan en riktig specialare då Bio Sydväst i Piug visar Eisenstein in Guanajuato.
– Inte nog med det, men skådespelaren Elmer Bäck som gör titelrollen har lovat ställa upp på ett litet filmsnack efter visningen, berättar Janne Lindgård entusiastiskt.
Speltiden för Peter Greenaways Eisenstein-film är cirka 1 timme 45 minuter, så filmsnack blir det någon gång efter klockan 20.15.
Bäck är som bekant aktuell i rollen som Janne i Stormskärs Maja på ÅST i Åbo och sannolikt det hetaste skådespelarnamnet i Svenskfinland just nu. Att övertala honom att komma till Pargas var trots det ingen svårighet.
Eftersom Bio Sydväst drivs i Pargas stads regi och inte av en företagare är det dessvärre inte möjligt att betala biobiljetterna med olika former av kultursedlar.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi