Finländaren om elefanten

Maija Arosuo kolumnvinjettEnligt sägnen funderar amerikanen då han eller hon ser en elefant på vad en sådan kan tänkas kosta, medan fransmannen funderar på om den måntro är en god älskare och finländaren i sin tur funderar på vad elefanten tänker om honom eller henne.

Andras åsikter om oss har alltså betydelse, tycker vi. Ibland kan vi ta till oss kritiken eller responsen, ibland blir vi bara irriterade.

För det mesta frågar vi ändå inte, utan nöjer oss med att gissa oss fram till vad andra tänker.

PK:s redaktion ville veta vad läsarna tycker om tidningen. Vi frågade och fick många svar. Tack. Vi berättar närmare om resultaten  i den här veckans PK.

Glädjande var att många tog sig tid att med egna ord berätta vad de vill läsa mer om: hobbyer, föreningsverksamhet, öar och byar, historia, nuvarande och tidigare Pargasbor, företagare och om vanligt folk. Vi Pargasbor är intressanta för varandra.

Det var spännande att märka att även om bara få av läsarna bor i skärgårdsdelarna så intresserar de nästan alla.

Skärgårdsdelarna och skärgården upplevs som en viktig del av vår identitet som Pargasbor och något som man vill ta del av via tidningen.

För oss som gör tidningen är det inte alltid så lätt att skriva artiklar från skärgården: under en arbetsdag hinner man knappt göra en reportageresa till den yttre skärgården. Redaktionen vet inte alltid om vad som händer där. Men vi vill stärka skärgårdsdelen och hoppas att läsarna aktivt bidrar med artikeltips. Också läsarbilder och läsarpost är välkomna.

Det var också intressant att märka att en femtedel av läsarna bor utanför Pargas. Det finns PK-prenumeranter i allt från Bombay till Stockholm.

Som vanligt när det gäller lokaltidningar fungerar PK som en informationskanal för ortsborna. Men PK har också många andra roller: tidningen betjänar också dem som kommer till Pargas för att tillbringa sin fritid här och dem som via sina rötter har sitt hjärta kvar i Pargas och dem som nyligen har flyttat hit och som söker sin egen plats i samfundet här.

Tidningen kan vara en förenande länk för sina läsare, oberoende av om man ser sig själv som infödd Pargasbo, en som bor i Pargas, sommarboare eller utflyttad Pargasbo. Tidningen kan vara som en park eller ett vardagsrum där man insuper Pargasluft.

Den skapar en uppfattning om vem vi är och vad som händer hos oss. Det finns plats både för kritiska åsikter och dagens ros.

Ju mer tidningens läsare medverkar i tidningen, desto mer lik sin stad är den. Enligt den respons som vi fick är människor intresserade av vanliga människor, händelser och platser i sin stad.

Det unga människor håller på med, äldres minnen, hobbygruppernas engagemang och företagarnas vardag. Vår stad är bred och vi känner inte er alla.

Vi skapar gärna artiklar av vad ni har att berätta om för varandra.

Maija Arosuo

Journalist, Pargas Kungörelser

Översättning: Carina Holm

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*