Finska cupens deltävling i Bike Trial ordnas i Pargas

Lördagen den 27 maj tävlar man i Pargas i Bike Trial i Hoggais Trialpark (Mäkinens park). Från Pargas medverkar Magnus Karlsson och Alex Penttinen och förväntningarna är höga. Bild: Malin Johansson.

Magnus Karlsson
Ålder: 18 år
Bor: i lägenhet i Österby i Pargas
Studerar: till husbyggare vid Axxell
Intressen: Bike Trial. Rankad som tredje bäst i Finland. Tränar tre gånger i veckan i Hoggais Trialpark och på vintrarna inomhus i Manegen i Pargas.

Alex Penttinen
Ålder: 17
Bor: i Pargas
Studerar: vid PSG, årskurs 2
Intressen: Bike Trial, motorsporter. Tränar Bike Trial två gånger i veckan.

Inkommande helg är det dags för den första delen av Finska cupen i Bike Trial och från Pargas medverkar 18-åriga Magnus Karlsson i Elite-klassen och 17-åriga Alex Penttinen i B-klassen. I Hoggais Trialpark, eller Mäkinens park som den också kallas, är det full rulle på måndagskvällen då Karlsson och Penttinen finslipar formen inför helgens stora tävling i Pargas. Tävlingarna arrangeras av TVC/Biketrials Finland ry Parainen för 22:a gången och för tillfället har man 30 anmälda till tävlingen. De bästa i Finland i varje klass medverkar.

Karlsson är för tillfället rankad som tredje bäst i Finland och han ingår också i landslaget. Han har ställt ribban högt – både vad gäller helgens tävling och junior-VM i Glasgow, Scotland i augusti.

– Jag ska försöka ge mitt allt. I junior-VM är målet att ta mig till final.

Magnus Karlsson har tränat Bike Trial sedan han var 6 år gammal.

Mera utmanande att tävla utomlands

Karlssons bästa FM-placering är en tredje plats från år 2021 och i junior-VM har han som bäst placerat sig som 16:e. Från det att Karlsson som 6-åring började med Bike Trial har det hunnit bli en hel del resor utomlands och han har bland annat tävlat i Sverige, Danmark, Polen och Spanien. Men de stora framgångarna utomlands har ännu låtit vänta på sig.

– Utomlands är det ofta större och svårare banor med mycket publik, vilket har gjort att jag inte ännu har lyckats prestera på topp där, säger Karlsson.
Penttinen som tävlar i B-klassen, en lägre proffsklass, har tillsvidare enbart tävlat i nationella tävlingar.

– Ifjol var jag skadad och tävlade inte alls, säger Penttinen.

Sparkcykeltävling för de yngsta

Tävlingarna i Hoggais börjar klockan 12 och pågår i fyra timmar. I tävlingen finns sex etapper i varje klass och de gör man tre gånger. För de allra yngsta finns det också en sparkcykeltävling där man får delta gratis. Kaffe och grillkorv finns det också till försäljning för publiken.

TVC/Biketrials Finland ry Parainen håller varje tisdag och torsdag klockan 17:30 -19 träningar i Hoggais Trialpark. Intresserade är välkomna att komma och testa på Bike Trial. Cyklar finns att låna, men egen hjälm måste man ha med.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*