Finskspråkig urpremiär för ”Heila hakusessa”

Bonden Jussi (Mikko Jäästö) sminkas av Sirpa (Ritva Huotari) medan resten av tv-teamet (fr.v. kameramannen Juha Lettinen, producenten Teresia Harri och kaffeansvariga Varpu Jokimaa), preppar honom. Foto: Aleksi Telilä

Teaterboulages sommarpjäs från 2017 går i höst på finska på Kaarina-Teatteri i S:t Karins.

Kaarina-Teatteri tog för ungefär två år sedan kontakt med Riddo Ridberg för att höra sig för om han hade intresse av att regissera en pjäs för dem på finska.

Tre förslag

Då plockade Ridberg fram tre olika förslag, varav ”Vem tar vem?” som den sommaren spelats på Lillholmen var ett.

– Vi i direktionen fastnade för den här pjäsen och då Riddo dessutom berättade att han hade en tilltänkt översättare så nappade vi på det, berättar ordförande Paula Rantanen från teatern.

Varför föll valet på just den här pjäsen?
– Vi ville ha en litet lättsammare pjäs, en underhållande musikalisk komedi helt enkelt, och den här pjäsen kändes helt rätt.

Det har gått fem år sedan Kaarina-Teatteri senast satte upp en musikbetonad pjäs då man gav ”Takinkääntäjä” som byggde på Veikko Lavis mest kända musikstycken.

Femton skådespelare på scenen

Man började besätta rollerna redan i februari och har repeterat sedan dess. Det slutliga skådespelargardet slogs fast i början av september och finskspråkig urpremiär för ”Heila hakusessa” blir det i morgon.

På scenen ses sammanlagt 15 skådespelare och scenografin är uppbyggd i bonden Jussis kök.

Jussi har bestämt sig för att gå med i dokusåpan ”Heila hakusessa” för att hitta en fru åt sig. Det för med sig de tre utvalda kandidaterna och en hel drös med tv-folk samt förstås föräldrar och släktingar som blandar sig i leken.

– En stor skillnad jämfört med Teaterboulages uppsättning är den, att vi inte fick rum med ett band på scenen. Därför har jag själv spelat in tio låtar som ingår i pjäsen och hörs i programmet. Det är mest schlager av det mer lättsamma slaget, med influenser ur country- och popmusiken, säger Ridberg.

Alla är älskvärda på sitt sätt

Ensemblen var inte bekanta med varandra från tidigare, men gänget har hunnit bli väl sammansvetsat under repetitionsperioden.

– Det bästa med pjäsen är att alla rollfigurer är älskvärda på sitt sätt, det handlar om helt vanliga människor som bara fallit emellan, säger Teresia Harri som spelar producenten för programmet.

– Vi hoppas att igenkänningsfaktorn är hög, självklart tar vi ut svängarna då det handlar om teater, men humorn sitter i detaljerna och situationerna, man skrattar inte åt rollfigurerna i sig, påpekar Mikko Jäästö som har huvudrollen som bonden Jussi.

Jussi (Mikko Jäästö) och frukandidaterna Katri (Krista Karhunen), Leena (Anne Höglund) och Irmeli (Sari Pirttimäki) träffas för första gången. Foto: Aleksi Telilä

Färggrannt och hemtrevligt

PK:s redaktör får se en kort sekvens från början av pjäsen, där Jussi först väljer ut sina tre favoriter av de över 50 sökande damerna – efterföljt av första kontakten med inspelningsteamet hemma i det egna köket.

Sanna Ohvo sjunger iklädd en färgsprakande dräkt – en av sammanlagt sex stycken som kläddesignern Anniina Kuula tillverkat för Ohvos del.

Hur har det då varit att jobba under en ny och obekant regissör i Riddo Ridberg?
– Det har varit väldigt lärorikt och roligt. Framför allt uppskattar jag det pedagogiska handgreppet och att han kan motivera varför rollfigurerna ska bete sig på ett visst sätt, säger Jäästö.

Teater är en bra hobby

Juha Lettinen som bland annat spelar produktionsteamets ljudtekniker ser pjäsens tematik som väldigt aktuell.

– Det bor många singlar och ensamma i Åbotrakten och det här med längtan efter någon att dela sin vardag med är ett karaktärsdrag som många kan identifiera sig med.

Har någon av er sett den svenskspråkiga ursprungspjäsen?
– Nä, och det är enbart en bra sak, säger Jäästö och får medhåll bland sina skådespelarkolleger.
– Min dotter såg den på Lillholmen och hon gillade den, inflikar Rantanen.

Kaarina-Teatteri är precis som Teaterboulage en amatörteater, men med den stora skillnaden är att man har en egen fast scen som kan användas året om. Redan teaterhuset, en gammal folkskola, är värd ett besök i sig.

Mera information om speldatum hittas på www.kaarina-teatteri.fi.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*