Fjortonde gången gillt för Joka koulu soi

Sateenkaariunia. Joka koulu soi -konserten avslutas med en gemensam låt. Foto: Mikael Heinrichs

De finskspråkiga skolornas gemensamma Joka koulu soi-konsertserie är inne på sitt fjortonde år och trollbinder som vanligt sin publik.

Konsertserien som till en början ordnades som en turnerande föreställning i de olika skolorna har sedan 2010 haft ett hem i kultursalen i PIUG, dit skolelever, föräldrar och andra intresserade vallfärdar.

Nilsbyn koulu. Ett trettiotal elever deltar i den finskspråkiga periferiskolans musikklubb. Foto: Mikael Heinrichs

Med tanke på hur många musikanter som uppträder i de olika sammansättningarna samt mängden instrument är det nog den enda rätta lösningen. I det avslutande gemensamma numret samsas ett hundratal barn och unga på en och samma scen. Det är elever från Nilsbyn koulus och Koivuhaan koulus musikklubbar samt en ensemble från Paraistenseudun koulu och Paraisten lukio som står för musiken tillsammans med sina lärare.

Tre gånger tre plus ett

Varje grupp deltar med tre ”egna” låtar och konserten avrundas med den av Jarkko Löytty komponerade och skrivna låten ”Sateenkaariunia”, där stämningen verkligen lyfter.

Det är en mångsidig konsert med många olika musikstilar och epoker representerade. Eleverna framför låtar på både finska och engelska och man kan inte låta bli att bli på gott humör efter att ha upplevt konserten. Dessutom figurerar skoltidens klassikerinstrument blockflöjten också synligt på scenen.

Det som kanske imponerar allra mest är det faktum att ett femtiotal elever från Koivuhaan koulu så smidigt och nästan ljudlöst byter plats och instrument mellan låtarna – bara för att i följande stund vara precis som hemma vid följande instrument.

Från Nilsbyn koulu deltar ett trettiotal elever och från Paraistenseudun koulu 24 elever med musik som tillvalsämne. Dessutom medverkar fyra gymnasiestuderande med högstadiegruppen.

En konsert kvar

Det är klasslärarna Hanna Kostiainen och Heli Hytönen från Koivuhaan koulu samt Minna Kuvaja och Liisa Perttula från Nilsbyn koulu som tillsammans med finska högstadiets och gymnasiets musiklärare Helena Holsti-Setälä håller i trådarna. För ljudåtergivningen och ljuset står Johan Nordström från Janeco Digi-rec.

Man ger sammanlagt nio konserter, varav tre kvällstid för föräldrar och andra intresserade. Dagskonserterna är för skolelever som packar salen under tisdag, onsdag och torsdag.
I dag återstår ännu tre konserter, varav den sista klockan 18 är öppen för allmänheten. I och med att antalet platser är begränsat kan det dock löna sig att vara på plats i god tid!

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*