Folkmusiken synligt framme i Pargas

DSC_0053
Marianne Maans. Foto: Mikael Heinrichs.
Verkstäder i skolor, en jamsession och på fredag en festlig folkmusikkonsert avrundar årets folkmusikjippo ETNÅboland denna vecka.
I fjol arrangerades ett motsvarande jippo i Jakobstad och i år är det Åboland som står i turen då Martin Wegelius-institutet och Folkmusiknätverket Lirarna i samarbete med lokala aktörer ordnar ETNÅboland-evenemanget.
– Här ligger självklart fokus på det lokala, folkmusik som upptecknats i Åboland. Det blir både ny och mer traditionell musik, eftersom vi vill visa att det här med folkmusik inte på något vis är något musealt – utan i allra högsta grad något levande, säger Marianne Maans som är både projektansvarig och konstnärlig ledare för evenemanget.
I skolorna som deltar (i Pargas Skräbböle skola, Musikinstitutet Arkipelag och Koivuhaan koulu) ordnas det under denna vecka olika folkmusikverkstäder under ledning av både Lirarnas egna folkmusiklärare och utomstående medhjälpare.
Förra söndagen ordnades ett jam i Restaurang Malmen där scenen var fri för vem som helst att inta i folkmusikens tecken. I morgon avrundas veckan med en stor konsert med ett åttiotal medverkande i Sarlinska skolans festsal. Konserten är gratis, utgifterna täcks av de bidrag som folkmusikprojektet fått för ändamålet.
– Arkipelags lärare och elever har jobbat kring konsertprogrammet från september och valt ut låtar som uttryckligen har en åboländsk koppling. Samtidigt har de fått fundera kring vad folkmusik och etnomusik egentligen är i dag, säger Maans.
Folkmusik om något är nämligen mångkulturellt och mångsidigt. Genren är inte tydligt avgränsad, utan innefattar många olika slags musik, från många olika tidsåldrar.
Konserten i Pargas i morgon kommer att ha ett åttiotal medverkande. Dessutom blir det polonäs av Pargas folkdansare till musik av duon Tailsway, det vill säga Pernilla Bergman och Johan Nordström.
– Så här långt har allting gått oerhört bra och jag är framför allt glad över att det också skapats ny folkmusik under projektets gång. Det är viktigt att visa att det handlar om en levande musikstil sina långa anor till trots, menar Maans.
Enligt henne handlar det inte om att bevara folkmusiken, utan om att inspirera.
Projektet är tvåspråkigt och kommer senare under november även att nå ut till daghemmen i S:t Karins.
– Det blev helt enkelt för bråttom med att få med dem under den här veckan, så vi fick lov att skjuta på det till senare, säger Maans.
Projektet ser ut att få fortsättning också nästa år, men ännu i skrivande stund är det inte klar var det i sådana fall förverkligas – men förhandlingar förs hela tiden.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi