Föräldrafest till förmån för lägerskola

PK_stor_CS3
Malms skolas föräldrar jobbar på för lägerskoleinsamlingen. Föreningen Hem och skola har tagit över koordineringen av lägerskolor och kommer under vårterminen att arrangera olika aktiviteter. Först blir det en föräldrafest fredagen den 5 februari i Manegen.
På menyn finns Matglads “Rockbuffé” och efterrätt och på scenen Allan and The Astronauts, ett garanterat partyband från Vasa. Man kan anmäla sig via skolans hemsida eller facebook.
Allan & The Astronauts har sina rötter i bandet Roots som redan i början av 80-talet uppträdde i Pargas bland annat på Råttis Rock och Restaurang Norma. Roots bestod av vasaborna Ilkka (Allan) Niemi, Hippi Hovi, Tom Nyman och A-P Toivari från Dalsbruk som tillsammans samlade en gedigen erfarenhet och musikaliskt kunnande i gruppen. Ilkka grundade och spelade sedan slutat av 60- talet i ett av Österbottens mest etablerade band, Zotch.
Hippi och Tom spelade i ungdomsorkestern Exom, från Vasa och AP höll takten i Dalsbruksbandet Lazy. I början av 80-talet var var både Hippi och AP med i kultbandet Viktor Hurmio och Fetknopparna. Hippi stod till största delen för Hurmios låtar som kom att bli mycket omskrivna och debatterade i svenskfinland. Hippi har också figurerat som mångsysslare inom den finlandssvenska musikvärlden bland annat som arrangör för SÖU Rock i Molpe och som musikvetare både i TV och radio.
Då skönsjungande Tom Nyman hoppade av Roots i mitten av 80-talet för att inleda en operakarriär anlitades en ny gitarist, AP:s barndomsvän Joe Uggeldahl från Dalsbruk. I samma veva byttes orkesternamnet till Allan & The Astronauts och musiken fick en aning annan riktning. På 90-talet uppträdde Allan & The Astronauts flertalet gånger på Hotell Pargas för fullt hus. Under de senaste åren har de igen hittat tillbaka till Pargas och gjort ett par spelningar på Sollidens camping.
2015 ordnade åk 5 i Malms skola en fartfylld föräldrafest i Matglads restaurang i Manegen med Allan & The Astronauts. Festen var så uppskattad att Hem och Skola beslöt att stå för nästa föräldrafest.
I dag har Allan & The Astronauts underhållit i nästan 30 år med pärlor från rockmusikens guldålder förutom i Finland också i Sverige och Tyskland. Allan & The Astronauts har under åren gett ut tre skivor: Stomp, Shake och Hully Gully. Skivnamnen är olika dansstilar och det är ganska beskrivande. Att sitta stilla till Allan & The Astronauts musik är omöjligt.
Ordföranden för Hem och skola vid Malms skola Petra Furu berättar att det finns ännu möjligheter att skaffa sig skolans collegeblus. Den finns att få i färgerna mörkblå, vinröd och grå. Framsidan pryds av Malms skolas logo, Ugglan, som åk 4 har dammat av.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi