Förening och förlag får kulturpris

Jeanette Laaksonen. I egenskap av ordförande för De Ungas Vänner på Ålön får hon ta emot det ena av två kulturpris på självständighetsdagen. Arkivfoto: Mikael Heinrichs.
Jeanette Laaksonen. I egenskap av ordförande för De Ungas Vänner på Ålön får hon ta emot det ena av två kulturpris på självständighetsdagen. Arkivfoto: Mikael Heinrichs.
Årets kulturpris går till De Ungas Vänner på Ålön och till Vrakplundrarförlaget. I motiveringarna konstateras att DUV på Ålön är en traditionell ungdomsförening som följer med sin tid.
Kulturnämnden vill speciellt uppmärksamma föreningen för det långsiktiga arbetet att även erbjuda upplevelser och verksamhet för barn och unga. Det kan handla om mer regelbunden verksamhet som myskvällar för barn, danskurser, knattefotboll till mer jippobetonade evenemang som familjefester, matkurs, teater och konserter.
Föreningen är enligt nämnden ett gott exempel på vad en ungdomsförening av idag verkligen kan åstadkomma och göra för trivseln på orten. DUV på Ålöns föreningshus Dalaskog presenterades utförligt i PK den 8 oktober i serien om uf-lokaler i Pargas.
Det andra kulturpriset går till Vrakplundrarförlaget från Jurmo i Nagu. Förlaget har specialiserat sig på utgivningen av böcker som berör skärgården och har sedan starten 2008 gett ut sex böcker. Förlaget är lika med Agneta Andersson och Björn Lindström.
Liisa Ake-Helariutta. Arkivfoto: Leena Lehtonen.
Liisa Ake-Helariutta. Arkivfoto: Leena Lehtonen.
Nämnden delar också ut två hembygdspris. De går till Liisa Ake-Helariutta som får stadens hembygdspris och Stig Engman som får Hembygdspriset till Rainer Fagerlunds minne.
Liisa Ake-Helariutta var 5 år då hon med familjen flydde från Björkö i Karelen och landade i Pargas. I det hus som familjen då bodde i har hon inrättat museet Evakkotupa, där hon tar emot grupper och besökare och berättar om karelarnas flykt, om sina egna upplevelser och om krigets fasor.
Engmans pris motiveras med hans insatser med att digitalisera gamla fotografier.
I Facebook-gruppen ”Allt va betär förr – Bilder från Magerstan” (extern länk, stängd grupp) är Stig Engman mycket aktiv och bilderna väcker ofta diskussion om stadens utveckling och om dess historia.
Samtliga fyra pris delas ut på Pargas stads självständighetsfest i stadshuset den 6.12. kl. 14. Festen är öppen för allmänheten och inträdet är fritt.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Läs mera: