Förlängd säsong för skärgården – i konsertform

Förlängd säsong. Barytonen Sören Lillkung uppträder tillsammans med mezzosopranen Essi Luttinen i en konsert med skärgårdstema i Piug. Foto: Mikael Heinrichs
Förlängd säsong. Barytonen Sören Lillkung uppträder tillsammans med mezzosopranen Essi Luttinen i en konsert med skärgårdstema i Piug. Foto: Mikael Heinrichs
Sören Lillkung och Essi Luttinen uppträder på fredag i en gemensam konsert med skärgårdstema.
Konserten Skärgård – sånger från havet är ett samarbete mellan det relativt färska produktionsbolaget Kalkki Oy och Qvidja Events. Sångkonserten har havet som tema och solisterna Essi Luttinen och Sören Lillkung ackompanjeras av trion Ari Hakulinen (bas), Jusu Heinonen (saxofon) och Petri Haapasalo (piano).
Pargasborna Luttinen och Haapasalo är förväntansfulla inför den kommande konserten, precis som Lillkung som nyligen fick förnyat förtroende som enhetschef för yrkeshögskolan Novias enhet i Jakobstad.
– En av tankarna med att satsa på en konsert med skärgården som tema är förstås att ha en liten konkurrensfördel gentemot julkonserterna som inom ett par veckor tar över marknaden helt, säger Lillkung.
– Det här också ett sådant konsertkoncept som man mycket väl kunde åka ut på en liten turné med, vi får se hur det går, säger Haapasalo.
Det utlovas en blandning av inhemska och internationella stycken med ett viss fokus på tonsättarlegenden Lasse Mårtensson som gick bort tidigare i år.
– Han har ett mycket speciellt förhållande till skärgården och har komponerat en stor del av sina låtar antingen om, till eller av skärgården på ett eller annat sätt, konstaterar Lillkung.
– Och visst känns det ju aningen vågat att dra till med en sådan här konsert då havet gått till ro, men man kan ju kalla det vårt sätt att förlänga säsongen i skärgården.
Tidigare om åren har Qvidja Events arrangerat en konsert med julen som tema i slutet av året som komplement till picknickkonserten vid Qvidja slott. I år blev det dock ett annat koncept. Östersjön och skärgården föll sig naturligt med tanke på de nya Qvidja-ägarnas engagemang i frågan bland annat via stiftelsen Baltic Sea Action Group. En del av konsertintäkterna doneras också till välgörenhet.
– Vi har ett mångsidigt och varierande program med inslag från olika håll i världen: Frankrike, Italien, Argentina, Ryssland och förstås Finland, berättar Luttinen.
Konserten i Idrotts- och ungdomsgårdens kultursal i morgon kväll klockan 19 räcker ungefär två timmar och har paus. Enligt Luttinen och Haapasalo är salen ytterst lämplig för en konsert av det här slaget.
– Det finns precis tillräckligt med utrymme för en ensamble av den här storleken och vi får trots det till stånd en intim stämning i salen. Som specialitet kan man nämna att ett ai kov kriterierna för att komma med i bandet var att man behärskar dragspelet, skrattar Haapasalo som ursprungligen är hemma från S:t Karins.
Skärgården har alltid fascinerat honom och han minns hur väl som helst en intervju med Lasse Mårtensson, där han berättade om ett önskemål han fick i samband med en konsert i yttre skärgården.
– I samband med en konsert på annandag jul på Jurmo, bad Agda Mattsson Mårtensson att tonsätta Jurmohymnen. Det tog honom, den kända tonsättaren, nästan två år innan han vågade återvända till ön med musiken, berättar Haapasalo.
Skärgården är en värld för sig.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi