Forneldar för alla åldrar i år

Forneldare. Munkvikföreningens Mona Lehtonen (t.v.) samt gästhamnens Kjell Gustafsson och föreningens Berith Engman står för mycket av arrangemangen kring forneldständningen på Kyrkfjärden. Foto: Mikael Heinrichs.
Forneldare. Munkvikföreningens Mona Lehtonen (t.v.) samt gästhamnens Kjell Gustafsson och föreningens Berith Engman står för mycket av arrangemangen kring forneldständningen på Kyrkfjärden. Foto: Mikael Heinrichs.
Programmet i gästhamnen följer beprövat schema medan Brankis blir ungdomslya för en kväll.
Munkvikföreningen står för både forneldsflotte och eldtändning i gästhamnen under aftonen medan fyrverkerierna sponsoreras av en grupp företag.
– Konceptet är beprövat och visst är det hit till gästhamnen alla vill komma för att se både fornelden och fyrverkerierna samt träffa folk och gissa sig fram till vem som kommer att tända brasan, säger Berith Engman som är viceordförande i föreningen.
Munkvikföreningen har varit med i forneldsarrangemangen sedan 1992 då man tände den första fornelden i den egna stranden. Sedan 1994 har föreningen tänt elden utanför Kalkholmen.
Fornelden på Kyrkfjärden i fjol. Arkivfoto.
Fornelden på Kyrkfjärden i fjol. Arkivfoto.
I dag är tanken att eldarna också symboliserar samarbetet mellan de olika Östersjöområdena samt skyddandet av Östersjön.
Själva brasan byggs i Munkvikens strand, vid stadens brygga från och med klockan 17 i dag torsdag. Föreningen hoppas på många ivriga talkoarbetare.
– Sedan bogserar vi flotten ut på Kyrkfjärden på lördag och bort under natten, säger Munkvikföreningens sekreterare Mona Lehtonen.
Fackeltåget startar traditionsenligt från Solliden och glider sakta genom sundet fram till gästhamnen där den än så länge okända personen som ska tända forneldsbrasan först intervjuas innan det blir dags att åka ut till flotten för att tända elden klockan 21.30.
– Fyrverkeriet blir en verklig grande finale för sommaren, säger Lehtonen.
– Det blir också snabblotteri i gästhamnen klockan 19 och förstås musikunderhållning senare på kvällen till tonerna av Allan and The Astronauts, säger Engman.
Lotteriintäkterna kommer att dirigeras till Munkvikföreningens nästa större projekt, det vill säga uppiffande av Munkvikens simstrand.
Redan innan det har ParKu bidragit med sitt inslag i forneldsnatten, det vill säga den venezianska aftonen i italiensk stil. I fjol var den venezianska aftonen en del av Kulturparlamentet, men i år är det kulturföreningen ParKu som i egen regi står för arrangemangen.
Veneziansk afton enligt förlagan i Venedig. Foto: Mikael Heinrichs.
Veneziansk afton enligt förlagan i Venedig. Foto: Mikael Heinrichs.
– Vi ser till att det är liv och rörelse i centrum redan tidigare på dagen och vill samtidigt se till att det finns program också för barn och unga under forneldsnatten, där programutbudet traditionellt varit rätt inriktat på vuxna, säger Heidi Ström från ParKu.
I själva verket inleds programmet redan på eftermiddagen klockan 14, då en lyktworkshop för barn inleds vid Brankis. ParKu kommer också att sälja bland annat karnevalmasker och annat tillbehör innan själva karnevaltåget startar klockan 16.30.
Också i år deltar åbogruppen Samba Carioca i karnevalföljet där ParKu-medlemmar och barn som är med i den kreativa eftisgruppen.
En pop up-grill kommer att finnas på plats utanför Brankis från 16.30 framåt och där säljs bland annat hamburgare och annat smått och gott.
Från klockan 18 framåt blir Brankis barn- och ungdomsdisco med DJ Sigge (Sigurd Möller) som står för musiken. Först i tur är lågstadieeleverna fram till klockan 20 och från 21 till 23 är det högstadieelevernas och äldres tur. Evenemangen är alkohol- och drogfria samt garanterat tvåspråkiga.
Idén till den venezianska aftonen uttryckligen i Venedigstil kom ursprungligen från sundet, som man kan likna vid ett slags miniatyrvenedig.
– Vår förhoppning är att Pargas kunde bli ett miniatyr-Venedig för en dag och att det här samtidigt skulle bli ett för Pargas unikt evenemang, någonting helt annorlunda, säger Ström.
Samtidigt understryker hon att ParKu är en liten förening med verkligt motiverade och aktiva människor med i verksamheten. Flera eldsjälar ryms alltid med.
– Barnen som är med i de kreativa eftisklubbarna deltar också i karnevaltåget och får låna kläder. Vi har tillverkat masker under hösten och faktiskt också hållit verkstäder både i Nilsbyn koulu och Sunnanberg skola de senaste veckorna, berättar Ström.
Annan underhållning i forneldsnatten blir det bland annat i Pargas Port där det vankas grisfest och dans till tonerna av Moonlighters. På Kamu i centrum underhåller Uniklubi-basisten Teemu Rajamäki medan Hentti Hankalahti uppträder på restaurang Malmen.
Pargas stad satsar först och främst på forneldsfirandet i Nagu i år.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi