Förtroendeuppdrag

Jag gillar att jobba för det gemensamma goda. Jag tror de flesta av oss gillar att jobba för det gemensamma goda, vi gör det bara på olika sätt. En del av oss är kassör i det lokala fiskelaget, medan andra är det i stadsstyrelsen. Själv har jag hittat min egen förtroendeuppdrags nisch, jag är med i ett bondeägt andelslag, där kan jag åtminstone jobba för andelsägarnas gemensamma goda. Andelslag är för övrigt en bolagsform som jag vet att väcker känslor på många sätt, men just i min bransch passar andelslagsformen perfekt.

Genom förtroendeuppdrag och arbete för det gemensamma goda kommer man ofta i kontakt med personer man annars inte skulle träffa. Det måste vara bra för ens sinne att vara tvungen att slipa sina tankar och funderingar med andra människor. Alltid är vi ju inte ense. Jag tror förtroendeuppdrag ger insikt i hur andra människor tycker och tänker och då förändras man sannolikt själv också, det är ju fullt möjligt att någon annan har tänkt ut ett bättre sätt att agera i en specifik fråga. Man lär sig åtminstone att det är minst lika viktigt att lyssna som att prata då man jobbar med andra i ett förtroendeuppdrag.

Politik är i allra högsta grad förtroendeuppdrag där man jobbar för det gemensamma goda. Politik är också den form av frivilligarbete där ens förtroende de facto mäts helt konkret. Politiker behöver kanske vara speciellt hårdhudade för att klara av trycket då man fattar beslut för det gemensamma goda. Att vara husbolagets ordförande kan kräva minst lika tjock hud, där kan det var mycket konkreta ärenden måste besluta om, men någon måste vara den som axlar ansvaret för det gemensamma goda. Nu menar jag inte att vi alltid skall gå och vara okritiskt tacksamma för de beslut förtroendevalda tar, men vi kan kanske alla tänka efter då vi kritiserar gjorda beslut varför vi är missnöjda och hur vi själva skulle ha beslutat. Kanske man själv ställer sig till förfogande nästa gång det behövs någon som jobbar för till exempel lokala idrottsföreningen.

I andelslaget var jag spenderar min fritid har jag varit tvungen att omvärdera mina egna åsikter och tankar kring ärenden som jag varit tvärsäker på från början. Sannolikt generaliserar jag kanske en hel del, alla är inte bekväma i förtroendeuppdrag men för mig ger förtroendeuppdragen i andelslagets förvaltning en omväxling till mitt vardagsjobb som mjölkbonde på Heisala, ibland är det bra att komma bort från holman annars kanske man blir “holmtåokå”!

 

Andreas Johansson
Heisalabonde

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*