Fotbollsbohemen Malmborgs Wolves siktar mot mitten

Ny tränare. Marko Malmborg inledde officiellt sitt värv som SC Wolves fotbollstränare i början av februari. Foto: Mikael Heinrichs
Nya tränaren Marko Malmborg gillar utmaningar. Annars hade han nog inte tagit sig an projektet med Pargaslaget SC Wolves som förbereder sig inför klubbens första säsong någonsin i division 3-fotbollen. Åbobon Malmborg har tidigare erfarenhet från flera föreningar i Åbotrakten, men säger sig gilla projekt där man har ”en viss konstnärlig frihet” allra mest.
– Wolves är spelarnas egen grej, det är deras förening och jag finns med på ett hörn för att hjälpa dem förverkliga sig själva på bästa tänkbara sätt. I det här jobbet behöver jag inte slaviskt följa en färdig modell för hur man ska spela i föreningen, utan kan helt fritt skapa ett spelsystem som passar uttryckligen det här gänget. Det är det som det handlar om, konstaterar Malmborg som senast varit verksam på juniorsidan i ÅIFK.
Innan det har han bland annat figurerat i JyTy och TPK. Tidigare lotsade han TPK:s futsallag till FM-medaljer.
Malmborg följer noggrant med de 16 spelare som deltar i styrke- och smidighetspasset i Cross Gym innan laget ska förflytta sig till PIF-center där man har ett fotbollspass efter den lätta ”uppvärmningen”.
– Det här är ett ytterst sportslig gäng, där en del av spelarna också spelar innebandy på hög nivå. Redan det talar sitt tydliga språk om hur man förhåller sig till idrottandet. De är väldigt fokuserade och bryr sig verkligen, eftersom de själva har skapat sin egen förening. I den första gemensamma träningen deltog 24 killar, vilket är riktigt bra på den här nivån den här tiden på året.
Det visste Malmborg i och för sig redan. Han följde – såsom många andra i regionen – med Wolves förlustfria svit i Fyran. En del av spelarna är bekanta från Malmborgs egen spelarkarriär, några har han tränat emot.
Någon desto mer ingående analys av laget har han däremot inte ännu gjort. Den första analysen ska göras på fredag, då laget spelar sin första träningsmatch för säsongen mot PaiHa i Pemar. För tillfället har man prickat in fyra träningsmatcher inför säsongen.
– Vi har helt medvetet försökt hålla träningsmatcherna så få som möjligt. Serien har 14 lag i år och det blir flera matcher än tidigare. Vi sparar krutet till serien och ska vara redo då Trean kör igång direkt i april. Vi kom överens med grabbarna att de spelar fredagens match enligt fjolårets koncept och jag blandar mig inte egentligen alls i det hela ännu. Alla har samma chans att få speltid och övertyga mig.
Motståndarkollen är hyfsat bra. Lagen från Satakunta har han kollat in i fjol helt av eget intresse och han har några förhandsfavoriter klara för sig redan nu.
– FC Åland kommer garanterat att vara bra, likaså tror jag på Pallo-Iirot. Jag har mina aningar om vilka lag som ligger sämst till och vilka som kommer att landa i mitten. Dit siktar vi också, det är ingen idé att gå in för att hålla serieplatsen för vår del. Vi ska knipa en mittenplacering.
Pargasderbyna är enligt Malmborg en stor grej. De intresserar också i Åbo, vet han att berätta.
– Båda lagen står inför en helt ny situation och det kan vara att alla inte riktigt vet hur de ska förhålla sig till de här matcherna. Det kommer att vara nerver och intensitet, våra killar vill visa att de kan och det kan vara att Piffen har mera nerver i de matcherna.
Också SC Wolves kommer att spela sina matcher på Pajbacka i sommar.
Lagets manager Henri Filatoff säger att fjolårstruppen i princip är intakt. Det enda nyförvärvet man gjort helt klart med är 22-åriga Joel Ylistalo som kommer från KaaPos organisation. Han är i första hand ytterback eller yttermittfältare i Wolves.
– Vår lagkapten och förstavalet på mittbackspositionen Jiri Vainio skadade knät rätt illa i höst och lär inte vara i skick innan sommaren. Som det ser ut nu spelar han tidigast i juni, vi vill inte ta några som helst risker där. Med andra ord söker vi åtminstone en spelare till försvaret, men dörrarna är öppna också för andra positioner i och med att säsongen är lång, säger Filatoff som medger att man förhandlar med en handfull spelare för tillfället.
Bland frågetecknen finns bland andra Roope Vahalahti som studerar i Vasa.
Enligt Filatoff var det ingen större dramatik kring valet att gå vidare med en ny tränare efter Kimmo Vahalahti som lotsat laget i ett par säsongers tid.
– Det kanske verkade som ett överraskande drag, men sist och slutligen handlade det om att få omväxling. Kimmo gjorde ett bra jobb och hans saldo i distriktsserierna talar för sig.
För att garantera speltid åt hela truppen kommer Wolves att starta upp ett andralag i division 6 till sommaren.
Wolves spelar sin första träningsmatch inför säsongen 2018 i Pemar på fredag kväll klockan 18.30 mot PaiHa.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi