Fotografera med ett kaffepaket

DSC_1037
Den 5–7 maj kan man prova på att fotografera med en låda i Pargas.
 
Under tre dagar i maj får alla intresserade testa hur det är att fotografera med ett kaffepaket. Bildkonstnären Hans G Hästbacka har byggt kameror av Kaffinoboxar, d.v.s. surrogatkaffeförpackningar, tillsammans med Åbolands hantverk ordnar han ett interaktivt nålhåls-kamera evenemang i Pargas.
Mellan klockan 15 och 19 tisdagen den 5 maj till torsdagen den 7 maj är det fritt fram för vem som helst att sticka sig in i Åbolands hantverk, Gula huset, Klockarståget 5, och låna ett kaffinopaket som man kan gå ut i närmiljön och fotografera med. Negativet framkallas sedan tillsammans med Hästbacka i ett provisoriskt mörkrum som byggs upp i husets källare. Framkallningen av negativet tar cirka 10 minuter. Om man tycker att bilden blev lyckad får man hämta ett eget fotografi i Gullkronas butik när Hästbacka har hunnit scanna in negativet och göra en utskrift av det.
– Om det är klart väder tar det cirka nio sekunder att ta ett fotografi med en nålhålskamera. Om det regnar kan man få vänta några minuter. Man placerar kameran på ett stabilt ställe, river loss tejpbiten framför hålet och väntar. Sedan är det bara att hoppas på det bästa, förklarar Hästbacka.
Hästbacka finns själv på plats och ger råd och tips om hur man fotograferar med en nålhålskamera. Han kommer att ha 30 kameror gjorda av Kaffinopaket till låns. Kaffinopaketen har han fått från Cikoriamuseet i Jakobstad.
– Kaffinopaketen är i lämplig storlek, de är snygga och inte klumpiga så jag bad om att få några. De har jag nu byggt om till kameror, de är fodrade med svart papp som är målat med matt
färg. Linsen är gjord av en plåtbit som jag stuckit ett litet hål i.
Hästbacka har själv fotograferat med nålhålskameror i 15 år. Han har över 100 kameror hemma som han har byggt själv. De är byggda av allt möjligt, mestadels pafflådor men också till exempel av avloppsrör, hylsor, böcker, fågelholkar och gamla reklamskyltar.
– Det är lite jobbigt att limma ihop alla sidor i en bok, men annars blir böcker väldigt bra kameror. Jag har några kameror byggda av trä också, de väger 7,5 kg så de är stabila och passar bra för att fotografera vatten med. Det finns alltid risk att de lätta paffkamerorna blåser iväg innan man hinner få en bra bild. Men det är det som är så intressant med att fota med nålhålskameror. Man har ingen makt över resultatet. Man kan fantisera och drömma om hur fotografiet ska bli, men det är först i mörkrummet man ser resultatet. Oftast blir man besviken, men då är det bara att göra ett nytt försök. Det här är raka motsatsen till de snabba, digitala kamerorna. Med den här metoden får man testa sina nerver. Ovissheten om resultatet ger spänning!
Fotografierna som tas under evenemanget kommer ställas ut i biblioteket i Pargas i februari nästa år. Evenemanget är kostnadsfritt.
Marina Saanila