Fotografier och keramik blir en skön helhet

Utställarna. Pia och Clotte PJ Lundsten ställer ut keramik respektive fotografier i Gamla kommunalstugan. Foto: Leena Lehtonen.
Utställarna. Pia och Clotte PJ Lundsten ställer ut keramik respektive fotografier i Gamla kommunalstugan. Foto: Leena Lehtonen.
– De här fotografierna från Lappland är tagna under resan då vi träffades. I år har det gått sextio år sedan vi förlovade oss och nästa år – om vi lever, har vi varit gifta i sextio år.
Det berättar Clotte PJ Lundsten och Pia Lundsten. Han är fotograf och hon är keramiker och nu kan man se deras arbeten i en utställning i Gamla kommunalstugan vid Fredrikaplan.
Clotte det vill säga Per Johan och Pia Lundsten som är döpt till Anita och född Corander, bodde tidigare i Auvaisberg i S:t Karins men är sedan länge Pargasbor. Deras familjeföretag Kamera-Boden som grundades av Clottes far Birger Lundsten hade tidigare filial även i Pargas.
Orsaken till stängningen av pargasaffären var den omfattande ändringen inom branschen då alla skulle fotografera digitalt. I Åbo verkar affären på Köpmansgatan under ledning av sonen Sten Erik ”Tetti” Lundsten.
Bland de äldsta fotografierna på utställningen är då sextonåriga Clotte Lundstens foto av Aura å som fryser till. Den fick första priset i en tävling där man sökte bilder till boken Det stämningsrika Åbo. Boken som kom ut 1951, innehöll också fotografier tagna av Birger Lundsten.
Bland fotografierna finns nostalgiska bilder från såväl skärgården som den ändrade stadsmiljön i Åbo. I en plansch med kyrkor från bland annat Finland och Tyskland ser man rivningen av svenska metodistförsamlingens kyrka i hörnet av Eriksgatan och Hantverkargatan i början av 70-talet.
De flesta fotografierna är svartvita, men med finns också några färgbilder, bland annat skärgårdsvyer under olika årstider.
Lyckligt par i Bryssel.
Lyckligt par i Bryssel.
– Jag studerade fotografi under två års tid i Tyskland, berättar Lundsten och visar från den tiden en stillsam bild av sju kvinnor på väg till en begravningsplats. På en annan bild sitter fyra karlar på en parkbänk.
Ett helt förtjusande foto visar ett äldre par i Bryssel.
– De var alldeles fulla, men de ser lyckliga ut.
Det har inte varit alltför lätt att välja fotografier till utställningen bland cirka 25– 30 000 negativ.
Pias pingviner. Rakuteknik från medborgarinstitutets tid. Foto: Leena Lehtonen.
Pias pingviner. Rakuteknik från medborgarinstitutets tid. Foto: Leena Lehtonen.
Keramiker och keramikerdottern Pia Lundsten är hemma i Grankulla och hon studerade keramik i Ateneum. Hennes mor Eva Corander var keramiker och hennes ena syster är också keramiker. Utställningen Evanitaya i Gamla kommunalstugan 2008 visade keramik av Eva Corander, Pia Lundsten ja hennes dotter Aya Lundsten.
– Numera är keramik för mig en fritidshobby. De flesta av arbeten på utställningen har jag gjort på medborgarinstitutets kurser med Cornelius Colliander som lärare, berättar Pia Lundsten.
Hon gör helst djurfigurer, både fantasidjur och realistiska figurer. Den äldsta figuren är en isbjörn från tiden vid Ateneum. På utställningen finns många hundfigurer. För tillfället har Pia och Clotte inga egna hundar.
– Vi hade tidigare tre hundar och en katt och det var katten som var boss över hundarna, ler Clotte Lundsten.
Eva Corander startade kennel Geijes och hundintresset har gått vidare till hennes barnbarn.
Utställningen Keramikdjur och fotografier har öppet till 13 september tisdag till fredag klockan 12-18 samt lördag klockan 10–16.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@fabsy.fi