Framtiden

Nya året är igång och framtidsforskarna har lagt sina bud om hur framtiden kommer att se ut.

Hur är det då om man har en betydande del av framtiden bakom sig och bäst före-datumet passerat på en del punkter? Ingen orsak till panik, bäst före-datum är inte detsamma som sista användningsdag, dags att se framåt!

Såg en framtidsforskare på TV som hör till dem som beslutat låta frysa ner kroppen när det är dags att slänga in handduken. Tanken är att kunna tinas upp om några hundra år när vetenskapen löst frågan om kroppens åldrande. I ett långt perspektiv är det ju inte möjligt med ett evigt jordeliv men han kunde tänka sig ett liv på flera hundra år.

Två frågor inställer sig:
Hur meningsfullt är livet i nedfryst tillstånd och tänk om strömmen går eller energikostnaderna skjuter i höjden så att din förhandsinbetalning för långt liv inte räcker till?

Hur ser världen ut när du kryper ut ur boxen? Kanske du har all anledning att bli medlem i fb-gruppen ”Allt va betär förr”. Tänk om AI, Skärgårdsnämnden, NATO och VARHA inte löst de gamla problemen utan tvärtom fler nya problem dykt upp. Kanske lika bra att krypa tillbaka i frysen och betala för att nån drar ut kontakten.

Framtidsforskarna ser på världen med stora glasögon och de ser långt in i framtiden. Vi som fungerar som privatfilosofer på Malmen får hålla oss till något kortare perspektiv. Vad som händer på Malmen på 100 års sikt kan vara värt att ta tag i. Så här lär det nog gå:

Havis är lagt på is. Moderna bostäder blev det nog men ett nytt center för e-sport har vuxit fram. Det blev en bra kombo, bostäderna behövde utsikt och grön omgivning, e-sportcentret saknar fönster.

Köpmansgatan och Strandvägen mellan Kyrkbron och Brankis blev ett mysigt, bilfritt bostadsområde, nära sundet, Kyrkfjärden och det kommersiella centrum som vuxit fram mellan stadshuset och gamla yrkis. Gemensam parkering för egna och samägda elbilar finns i Kullasberget, förbränningsmotorer är förbjudna. Två saker har inte ändrat på över hundra år, den tillfälliga busstationen finns kvar och i Skräbböle renoverar man baracken.

I gruvan räknar man som alltid med att kalkfyndigheterna räcker ännu i tjugo år, kalken går bra åt till försurade sjöar. Solpanelerna vid hundbanans bostadsområde (med havsutsikt) och Finnsementtis vätgasanläggning vid gamla U6 står för energin. Spårvägen till Åbo därifrån man kan resa med tvåtimmarståget till Navalnygrad har minskat på belastningen på Rävsundsbron som ju är i behov av en ersättande bro.

Brava är rivet, det lutande taket lutade inåt. Skolorna är uppdelade i små enheter runt omkring i centrum, det fysiska rummet är inte alls viktigt längre men å andra sidan behövs det särskilda umgängeslokaler där föräldrar och barn möts utan telefoner och träffas över de många språkgränserna och generationsgränserna. Piffen spelar i division två – i AI-sport och fotboll, skidsektionen skidar pga klimatet mest på distans.

Staden är numera en traditionsförening med uppgift att bl.a. lägga ner kransar för allt det man vill minnas, det blir färre och färre kransar med åren. Staten har bolagiserat det mesta så kommunen behövs inte längre. Lokaldemokratin fungerar lika bra som förr, numera via folkvalda förvaltningsråd men statliga styrelser sitter på den verkliga makten. Som tur är gäller jämställdhetslagen ännu vilket garanterar gubbarna minst 40% inflytande i förvaltningsråden, dock inte i styrelserna. Pargasiterna är största gruppen inom lokalpolitiken, golfarna näststörst.

Eftersom jag inte har planer på att frysa ner mig (i rädsla för strömavbrott) blir det de kommande generationerna som får avgöra om profetian slog in.
Med ett lite kortare perspektiv önskas Malmbor och tillresande
Ett Gott Nytt År!

Folke Öhman
tidigare stadsdirektör i Pargas

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*