Från enstaka träd till mångsidig trädgård — en gård deltar i Öppna trädgårdar i Pargas på söndag

Sven Engblom och Gunilla Cederlöf i Lielax är de enda som öppnar sin trädgård under det nationella evenemanget Öppna trädgårdar på söndag. Foton: Annina Suominen

Trädgårdsentusiasterna Sven Engblom och Gunilla Cederlöf har bott 27 år i sitt röda trähus i Lielax.

Mycket har hunnit hända med trädgården under den tiden.

– Då vi flyttade hit fanns det bara fyra äppelträd och åtta tallar. Och en stor björk vars rötter gick för långt under huset, så den måste vi ta bort. Det är nästan så man ångrar att man aldrig tog några foton på hur det såg ut här förr, för att kunna jämföra, säger Cederlöf.

Engblom arbetade tidigare som trädgårdsrådgivare vid Finska hushållningssällskapet, och Cederlöf säger sig ha ”fått trädgårdsintresset med modersmjölken.” De har nu arbetat med och byggt ut sin trädgård i 12–13 år. Hälften av trädgården har byggts de senaste fem åren.

– Men man blir ju aldrig färdig, det finns alltid något nytt att göra, säger Engblom.

Välkommen. Trädgården ligger i Lielax.

Cederlöf och Engblom tar hand om lite olika delar av trädgården, eftersom de är intresserade av olika sorters växter.

Cederlöf har bland annat byggt upp ett område med ett mångsidigt växtutbud som blommar i tur och ordning, enligt de olika årstiderna.

Engblom håller just nu på och anlägger en våtmark invid gårdens hönshus. Han har hämtat jord från skogen till platsen, och ska snart plantera lämpliga växter i den.

Vidare har han bland annat samlat på olika sorters träd, och har ett tiotal olika björkar och några alar som är släkt med björken, tjugo sorters rönnar och flera bokträd.

Invid en liten damm, där åtminstone 50 fiskar simmar, finns några vackra japanska lönnar.
– Det ska bli en japansk trädgård, men japanerna skulle kanske inte kalla den för det, säger Engblom.

Japanska är också de ljusa kojkarparna som simmar i dammen. De trivs tillsammans med guldfiskarna, som är den andra sortens fisk som simmar där.

– Där finns också en guldruda, eller är det en silverruda, som vi inte medvetet lagt dit. Jag fick sannolikt med mig rom efter att ha varit och hämtat växter till dammen på Runsala, tillsammans med Arno Kasvi.

I växthuset. Här kan man sitta och dricka en kopp kaffe, beundra blommorna eller grönsaksplantorna (ej på bild).

Trädgården har också ett växthus där det odlas blommor som Surfiniaamplar, samt ätbara växter som tomat och gurka.

En bit bort från växthuset hittas en bärträdgård – här odlas gojibär, saskatoon, havtorn, blåbär, björnbär, hallon…

Det finns gott om hjortdjur i Pargas, så även kring Cederlöfs och Engbloms trädgård. Därför har de byggt ett högt staket runt gården.

De experimenterar dock med växter utanför staketet.
– Några år fungerade det bra med begonia utanför, det åt ingen. Men i år har de börjat äta av dem, så det får vi ge upp. Tagetes är de enda blommorna som inte äts upp utanför vår gård just nu, säger Engblom.

Hårda barrväxter går heller inte åt. Tujorna som också finns utanför porten äts inte upp helt, men trimmas av hjortdjuren.

– De ser kanske inte exakt ut som de skulle göra om vi hade trimmat dem själv, säger Cederlöf.

Hur mycket tid sätter de då på att arbeta med sin stora passion? En hel del, ibland från morgon till kväll.

De reser sällan bort från sin strålande vackra trädgård, också på grund av att de måste sköta hönsen samt katterna.

Öppna trädgårdar
Det årliga trädgårdsevenemanget Öppna trädgårdar ordnas söndagen den 5 juli klockan 12–17. Under dagen får allmänheten besöka de trädgårdar som anmält sig till evenemanget.
I år samlade Öppna trädgårdar över 400 deltagare och intresserade kan bekanta sig med trädgårdarna på evenemangets webbplats www.oppnatradgardar.fi.
Evenemanget ordnas av Puutarhaliitto i samarbete med tidningen Kotipuutarha och Svenska Trädgårdsförbundet.
I Pargas är endast en trädgård anmäld, Gunilla Cederlöf och Sven Engbloms trädgård: Norrskensvägen 58 i Lielax.
I S:t Karins hittas ett par trädgårdar. Kassunkulma på Ruokolantie 5 i Pikis, och Kuusiston Kartanopuutarha på Linnanrauniontie 577 i Kustö. Även i Kimitoön och Åbo är några trädgårdar anmälda.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*