Frän kritik mot turismavdelningen

För dyrt. Turismen har använt för mycket pengar, varken fullmäktige - eller styrelse - i Pargas är nöjda. Arkivfoto: Mikael Heinrichs.
För dyrt. Turismen har använt för mycket pengar, varken fullmäktige – eller styrelse – i Pargas är nöjda. Arkivfoto: Mikael Heinrichs.
 
Pargas IF:s och knatteligans hallprojekt i Norrby fick tummen upp av fullmäktige. Staden går i borgen.
Men det var ett rätt anonymt anmälningsärende långt bak i föredragningslistan som fick känslorna att på riktigt hetta till då Pargasfullmäktige möttes. Prognosen för turismavdelningens budgetöverskridningar i halvårsrapporten fick folk att se rött. Inte minst då det är knapert inom andra sektorer.
Det var Carita Henriksson (SDP) som lyfte fram prognosen, något som välkomnades av både Markku Orell (Saml) och Jan Eriksson (SDP).
– Vi kommer att göra vårt yttersta i stadsstyrelsen för att det inte skall bli några överskridningar inom sektorer vars verksamhet inte är lagstadgad, sade Orell.
SDP:s Eriksson påpekade att det är konstigt att turismavdelningen anställer mera personal i den sits de befinner sig i, det borde snarare vara frågan om samarbetsförhandlingar.
Samlingspartisten Ted Bergman tog det ett steg längre. Turismchef Niclas Gestranius (vars namn inte nämndes en gång i salen) fick sig en ordentlig känga och inte heller näringslivschefen Tomas Eklund klarade sig utan kritik.
– Då vi följt upp budgeten har alla sektorer förutom turismen varit eniga om att försöka bättra sig. Det finns attitydproblem inom turismen och vi måste ta oss en funderare kring om det är rätt människor på rätt plats där, frågade Bergman sig.
Andreas Johansson (SFP) och Widar Nyberg (SDP) frågade sig om fullmäktigesalen är rätt plats för diskussionen. Nyberg ville invänta stadsstyrelsens beslut.
– I styrelsen är vi inte heller nöjda med näringslivschefens svar i frågan och vi har tagit tag i saken, tillade Orell.
Pargas IF:s och Pargas knatteligas anhållan om borgensförbindelse godkändes utan mothugg. Piffen beviljas proprieborgen till ett belopp av högst 200 000 euro på tio år och Pargas knatteliga till ett belopp av högst 50 000 euro.
Därmed är det grönt ljus för hallprojektet i Norrby som skall lätta på trycket som finns på hallturer i staden.
Fullmäktigesammanträdet inleddes av stadsdirektör Patrik Nygrén med allmän information om flyktingläget och stadens åtgärder.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Korrigerat Jan Erikssons partitillhörighet till SDP.