Från svag till stark

Aaxlar1För några veckor sedan nådde 19-åriga Pargasflickan Amanda Essén finalen i juniorklassen i FM i bikini fitness som gick av stapeln i Helsingfors. Bakom henne ligger många år av hård kamp mot ätstörningar och depression. I dag lyser det om henne.
 
”Jag älskar att gå på scen och bara vara så glad, strålande glad. För inget kan sabba den sekunden, inte någon tävlare bredvid dig eller domarnas sura eller allvarliga miner, eller att folk ropar och hejar på tävlaren brevid, för jag står ändå där och är stolt över mig själv och mår bara bäst, det kan ingen ta från mig.”
Så skriver Amanda Essén på sin blogg några dagar efter tävlingen i Helsingfors. Och när jag träffar henne i gymmet för en intervju är det med ett stort leende på läpparna hon möter mig. Man ser att det här är en flicka som njuter av att träna och ta hand om sin kropp. Så har det inte alltid varit. Vägen till att vara den hon är idag har varit tung, hon drabbades av ätstörningar och depression som 13-åring. Några år senare var hon tvungen att fly till Stockholm för att få den vård hon behövde. Allt detta skriver hon öppet om på sin blogg: svagtillstark.com.
– Jag vill hjälpa andra med ätstörningar och inspirera andra att motionera och ta hand om sig själv och sin kropp. Jag bloggar nästan varje dag, mest om min vardag. Så är jag väldigt aktiv på Instagram också, där har jag 11 000 följare från hela världen.
I Fitness Classic tävlingen tävlade Essén i juniorklassen i bikini fitness som är för 17 – 23-åringar. För att kunna delta måste man träna hårt under en lång tid och hålla en väldigt sträng diet. Essén har tränat på gym i många år men det var först i november i fjol som hon kom på idén att delta i bikini fitness.
– En vän till mig här på gymmet, Joan Keihäs, föreslog att jag skulle komma med i hennes fitness team som leds av Titi Rantanen i Åbo. Vårt team heter Beyond Belief. Jag har nog tidigare också tänkt att det skulle vara häftigt att delta och nu var tiden inne. Vi var tre från teamet som deltog i tävlingarna i Helsingfors, en flicka i min ålder och en pojke. Vi gick alla tre direkt till final. Också Titi Rantanen tävlade det veckoslutet och gick till final.
I Esséns klass var det 15 flickor som deltog. Av de kom 6 stycken till final, vilket innebär att de får delta i Nordic Fitness Expo i Lahtis i oktober. Målet var ändå att komma bland de tre bästa, så trots den fina placeringen var Essén lite besviken.
– Man får inte veta vad man gjort för fel, domarna säger inget. Jag har nu tittat på bilderna efteråt och fått lite vinkar om vad jag kan ha gjort för fel, så jag tror det går bättre nästa gång.
Veckan innan tävlingen beskriver Essén som tokig. Man måste ha extrem koll på vad man äter och hur man tränar. Innan man går upp på scen ska man målas med brun färg för att musklerna ska synas så bra som möjligt. I bikini fitness satsar man på att träna axlar och rumpa för att få så kvinnliga former som möjligt.
– Det var fantastiskt. Det här är verkligen min grej. Jag var orolig innan att jag kanske inte skulle gilla det, men det gjorde jag verkligen. Det är så skönt att få visa upp det hårda jobb man gjort under så lång tid. Jag såg det inte som en tävling mot de andra, utan mer som en tävling mot mig själv. Jag jämförde inte mig med de andra utan det här gjorde jag helt för min egen skull.
Essén tränar 6 dagar i veckan cirka 1-2 timmar per dag. Hon gör många repetitioner med vikter som inte är så tunga eftersom man i bikini fitness inte får ha för stora muskler. Varannan timme behöver hon äta någonting och därför har hon alltid med sig matlådor. Söndagarna går åt till att laga mat för hela veckan, måltiderna ska ha en jämn fördelning av protein, kolhydrater och fett. Sömn behöver hon 8-9 timmar varje natt och alkohol eller festande är inte aktuellt just nu.
– Visst tycker jag om att umgås med folk och ha roligt. Men jag har märkt att man kan ha precis lika roligt utan alkohol så det är inget jag saknar på något sätt.
Essén har spelat fotboll i Piffen sedan hon var 6 år, men vid 15-års ålder upptäckte hon hur skönt det var att träna på gym. Då var hon ännu sjuk i både depression och ätstörningar och att få gå till gymmet och lyfta tyngder var som ett andningshål från den tunga vardagen. Det gav henne en möjlighet att vara för sig själv och fokusera på sin egen kropp. När man bygger muskler blir man också hungrigare så hon började äta mer.
– Jag upptäckte då att jag inte ville skada min kropp längre. Jag ville bli hälsosam, glad och lycklig. Min familj såg att det gjorde mig väldigt gott att vara och träna på gymmet, de sa att jag var som en annan människa när jag varit och tränat. Jag var glad! Såklart var det en jobbig resa, men nu kan jag hjälpa andra genom att dela med mig av vad jag gått genom.
Essén har tidigare jobbat som modell några år och hon är utbildad till personlig tränare. År 2013 vann hon Finlands uttagning i skönhetstävlingen Miss Model of the World och meningen var att hon skulle åka till Kina och delta i den internationella finalen. Men hon gav upp titeln eftersom hon inte tyckte att modellvärlden passade henne.
– Jag ville inte till Kina då eftersom jag hade varit julen 2012 i Japan på modellresa och det var inte roligt. Det var väldigt strikt och ohälsosamt, vi var tvugna att ta mått varje dag och hann inte äta något under dagarna då vi åkte på castings. Jag jobbar jag  fortfarande  som modell men tar endast jobb som är hälsosamma och roliga.
– Det här året vill jag tävla inom fitness. Jag vill nå så högt som möjligt. Jag tror att man kan klara av det mesta om man tror på sig själv och om man jobbar hårt för att nå målet. Fitness är nu det viktigaste för mig och jag kommer att satsa till 100% på det.
Marina Saanila