Frans Grönlund trivs i IFK Mariehamn

Frans Grönlund har tagit en plats i öppningselvan i IFK Mariehamn i cupen. Foto: John Eriksson

Pargasbekantingen Frans Grönlund spelar för första säsongen i IFK Mariehamn. Den inledande perioden i klubben har varit bra och han har alltjämt funnits med i lagets startelva.

Frans Grönlund anslöt sig från Pargas IF till IFK Mariehamn förra hösten. PIF steg förra säsongen från Trean till Tvåan. Grönlund har följt med lagets tränings- och cupmatcher och han är optimistisk över hur lagets säsong kommer att gå i Tvåan.

– Jag tror PIF kommer att klara sig bra i division 2, säger han.

För IFK Mariehamns del har försäsongen gått dåligt. Laget vann visserligen sin träningsmatch hemma mot Pargas IF med 2–1, men cupen har varit en besvikelse. Laget har en poäng efter fyra spelade matcher och ligger sist i grupp A, en poäng efter nästjumbon HIFK. Grönlund är inte nöjd över lagets prestation.

– Jag är lite besviken. Våra resultat har varit dåliga, säger han.

Ungt lag

IFK Mariehamn har i år en ung spelartrupp. Flera nyckelspelare från förra säsongen, som Daniel Sjölund, Robin Sid och Keaton Isaksson, har lämnat klubben och de har blivit ersatta av yngre förmågor, som Grönlund själv. PIF-bekantingen Yanga Baliso från Sydafrika är också ny i IFK.

– Jag är själv 19 år och det finns flera spelare som är i min ålder, säger han.

Bland de yngre spelarna nämner han Joel Karlström och Scott Beeks, som har lyfts upp från IFK Mariehamns egna led. Nyförvärven Maximo Tolonen från SJK och Albion Ademi från FC Inter, 18 år respektive 21 år gamla, är andra spelare som representerar det unga IFK Mariehamn.

Inte första ligaklubben

Grönlund representerar för andra gången en klubb som spelar i finska fotbollsligan. Han är således bekant med nivån på spelet.

Frans Grönlund

  • Ålder: 19
  • Moderklubb: Åbo United
  • Position: Mittback
  • Styrkor i spelet: Bra på att läsa spelet
  • Förbättringar: Spel med vänster fot

– Under matcherna har man mindre tid med bollen, vilket är naturligt, säger Grönlund.

Grönlund tränade med FC Inters representationslag för två år sedan. Matcherna spelade han med klubbens A-juniorer. I klubben fanns även samtidigt en viss Stefan Strömborg, som tidigare bland annat fungerat som assisterande tränare för IFK Mariehamn och nuvarande huvudtränare för Pargas IF. Enligt Grönlund har Strömborg varit till stor hjälp med övergången till IFK Mariehamn.

– Jag vill tacka Strömborg för möjligheten att flytta till IFK, säger Grönlund.

Många nya lag

Grönlund har inte följt med vilka förändringar som har skett hos motståndarlag i ligan. Enligt honom är många av lagen obekanta för honom, eftersom han inte har spelat mot dem. Han nämner fyra lag som han tror att IFK Mariehamn kommer att få tufft mot.

– KuPS, HJK, FC Inter och SJK kommer att bli svåra att möta, säger Grönlund.

Trots att Grönlund anser att de tidigare nämnda motståndarna är svårslagna, menar han att IFK Mariehamn inte skulle vara enkelt att besegra. Enligt honom har laget en hög högstanivå.

– Vi kan vinna alla lag i ligan, säger han.

Han har en klar favoritmotståndare i ligan. Det är klubben i vilken han lärde känna Stefan Strömborg.

– Jag möter helst FC Inter på WHA i Mariehamn, säger Grönlund.

IFK Mariehamn spelar sin följande match i fotbollscupen mot HIFK i Eckeröhallen den 29 februari. Det är fotbollscupens sista match i gruppspelet. IFK Mariehamn har inga möjligheter att avancera till semifinal.

John Eriksson
pku@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*