Fredrikastugan inte öppen som förr

Stängt. Fredrikastugan kommer sommaren 2017 endast att vara öppen under några få dagar som pop up-café. Foto: Mikael Heinrichs
Eftersom den gamla och anrika byggnaden inte uppfyller alla hygienkrav kommer verksamheten att vara ytterst begränsad i sommar.
Som det ser ut nu blir det enbart några få pop up -evenemang som håller liv i museicafét Fredrikastugan i sommar. Marita Ake som har hand om verksamheten trappar ner.
Bland annat håller stugan öppet under gårdsloppisrallyt den 11 juni, Gamla Malmen kallar i juli, Fredrikas födelsedag den 2 september och under julmarknaden på Gamla Malmen.
Det är Pargas hembygdsförening som äger museistugan och ger ut caféverksamheten till någon som är villig att sköta den.
Livsmedelstillsynen gav hembygdsföreningen en tillsägelse om att korrigera en del saker som inte var paragrafenliga.
I och med att det handlar om en museistuga har man från hembygdsföreningens håll inte tyckt att det är ändamålsenligt – eller ur caféverksamhetens synvinkel lönsamt – att åtgärda sakerna man borde, vilket lett till att man nu trappar ner. Om man hade genomfört alla korrigeringar hade det genuina i konceptet med museistugan fått sig en törn.
Hembygdsföreningen kunde ha åtgärdat småsakerna men de hygienrelaterade hör till den som bedriver verksamheten. I och med att man gjort bedömningen att det inte finns underlag för någon ekonomiskt lönsam verksamhet i stugan, kan det vara svårt att hitta någon som vill satsa på det som krävs för att uppfylla hygienkraven.
Hembygdsföreningen har inga konkreta planer gällande fortsättningen och hur verksamheten kommer att fortsätta till exempel nästa sommar.
– Jag har lovat hålla öppet det här året ännu, men vet inte heller något mer om fortsättningen, säger Marita Ake.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi