Funktionell inlärning – och efterlängtad parkgymnastik

Funktionell inlärning. Joan Keihäs har under våren åkt runt i daghemmen och hos familjedagvårdarna i Pargas och hållit funktionella träningspass för barnen. Foto: Mikael Heinrichs
Det blir mycket liv och rörelse i centralparken i sommar – också ledd verksamhet.
”Okej, kommer ni alla hit och ställer er här innanför området. Då ni hör ett ord som börjar på bokstaven L ska ni alla gå som björnar.”
Ungefär så kan det låta då Joan Keihäs som jobbar som projektledare inom motionen för Pargas stad drar igång ett av sina funktionella träningspass för dagisbarnen. Under vintern och våren har hon träffat barn på elva olika daghem och barn inom familjedagvården.
Passen går ut på att röra på sig utan redskap och också att ibland ta sig en funderare i samband med att man rör på sig – därav också namnet funktionell inlärning. Att utnyttja sin kropp och samtidigt lära sig har visat sig vara ett fungerande (och omtyckt) koncept. Både barn och personal har gillat omväxlingen – och lärt sig nya saker.
– Oftast har jag kommit till daghemmen och träffat dem i deras egen miljö, men nu senast passade vi på att slå två flugor i en smäll och träffa Pjukala daghem i samband med deras friluftsdag här på Pajbacka, berättar Keihäs.
För det mesta strävar hon efter att vistas utomhus, men under de kallaste månaderna på året är det inomhus som gäller.
– Som det ser ut nu blir det en ny motsvarande dagisturné i höst igen. Fokus ligger på 4–6 -åringar i första hand, säger Keihäs.
Enligt nya rekommendationer ska barn röra på sig minst tre timmar om dagen.
– Vi kommer också att köra igång ett projekt som involverar äldreomsorgen, där vi varje tisdag och torsdag har dagverskamhet på Solgläntan. Jag besöker också regelbundet Seniorstugan och drar entimmes gymnastikpass, säger Keihäs.
En nyhet är de ledda parkjumppapassen som kör igång tisdagen den 6 juni. Varje pass har olika teman och leds av olika personer genom sommaren. Det är centralparkens cirkusring, alldeles invid busstationen och midsommarstången som gäller för gymnastiken som alltid börjar klockan 17 – dock med väderförbehåll.

Jumppaprogrammet i centralparken

  • 6.6 Bodyweight, Joan Keihäs
  • 13.6 Bodyweight, Joan Keihäs
  • 20.6 Käppgymnastik, Joan Keihäs
  • 27.6 Parkyoga (nack-axelyoga), Miia Hämäläinen
  • 4.7 Parkyoga (ryggradens rörlighet och rotation), Miia Hämäläinen
  • 11.7 Funktionell träning, Jesper Lehtinen
  • 18.7 Funktionell träning, Jesper Lehtinen
  • 25.7 Parkyoga (core & bålmuskulaturens styrka), Miia Hämäläinen
  • 1.8 Latinamerikanska rytmer, Anton Romanov
  • 8.8 Latinamerikanska rytmer, Joan Keihäs

– Regnar det eller blåser det alldeles fruktansvärt har vi faktiskt fullmäktigesalen i stadshuset som plan b. Den står ju tom under sommaren, berättar Keihäs och tipsar om att det kan löna sig att ta med ett liggunderlag, vattenflaska och filt till passen.
Det är instruktören som avgör var passet hålls, så samling sker alltid i centralparken. Parkjumppan är till för vem som helst och passen kan anpassas efter egen nivå så att de lämpar sig för både yngre och äldre. Parkjumpa ordnas varje vecka fram till den 8 augusti. Det är gratis att delta i parkjumppan.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi