Fyra veckor lång kulturfest

Tredje året. Kulturparlamentet ordnas för tredje året i Pargas. Medarrangörerna är många. Bakom ses Tom Grönroos, Janne Lindgård och Riddo Ridberg. Längst till vänster kulturchef Fia Isaksson, från henne högerut Joan Keihäs, Vespa Laine, Lisa Taulio, Ida Ridberg, Stella Tiisala, Ingeborg Spiik, Karolina Zilliacus och Petra Öhman längst till höger. Foto: Mikael Heinrichs
Kulturparlamentet samlar för tredje året samman ett brett register av kulturevenemang i Pargas under fyra veckors tid.
Det blir teater, motion, improvisation, ljud- och ljuskonst, mat, litteratur och film – för att nämna en bråkdel av allt som ingår i de sammanlagt 18 olika programpunkterna.
Visst blir det lätt spretigt då 10–15 olika arrangörer ordnar sina evenemang på olika håll i staden: Pargas, Nagu, Korpo och Houtskär – men många av evenemangen har faktiskt hittat sina platser tack vare kulturparlamentet och blivit återkommande publikfavoriter.
– Vi har vidgat kulturbegreppet till en del, eftersom vi också har motion med på agendan, medger kulturchef Fia Isaksson som i år haft Lisa Taulio till sin hjälp som koordinator för kulturparlamentet.
I och med att programpunkterna faktiskt sträcker sig ända till den 10 september lever detaljerna i vissa fall ännu.
– Den röda tråden som går igenom alla evenemangen är temat ”tillsammans” som förstås sammanfaller med temat för Finland 100 år, påminner Isaksson.
Man har delat in evenemangen i fyra kategorier: se, upplev, lyssna och delta som i programbladet som delats ut till hushållen alla fått en egen färg.
Största delen av evenemangen är dessutom gratis, från kulturloppiset och musikevenemanget Culture Recycled nästa tisdag på Köpmansgatan i Pargas. För musiken står SVEN (Nykarleby), Sister Capricorn (Åbo), Jonathan ”Strychnine” Nurmi (Kimitoön), Another Wasted Night (Pargas) och Skrain Hallux (Nagu/Korpo). Den som fortfarande är intresserad av att delta som loppisförsäljare kan anmäla sig till Lisa Taulio på 040-488 5682 eller lisa.taulio@pargas.fi.
Speglingar mot morgondagen heter ett av de mer udda inslagen som kommer att kulminera i ett ljud- och bildkonstverk som presenteras på självständighetsdagen.
– Under kulturparlamentet ordnar vi tre bildworkshops, en i Pargas den 15 augusti, i Korpo den 20 augusti och i Nagu den 26 augusti, där vi gör blåvita bilder av de bilder som Pargasborna skickar in, berättar Stella Tiisala som tillsammans med Jan Lindgård på ljudsidan håller i trådarna för det här projektet.
Alla kan delta genom att skicka in egna bilder och vardagsljudinspelningar. Man kan delta med sina bidrag ända fram till den 15 oktober. Bilder skickas till telefonnumret 040-488 5682 eller stella.tiisala@gmail.com, ljud till samma nummer eller lisa.taulio@pargas.fi.
Det blir också evenemanget Matglädje i Houtskär den 19 augusti med svenska stjärnkocken Nils Molinder och dans till tonerna av Susanne Sonntags, en motionsdag i centralparken med Joan Keihäs samt familjepicknick (20.8) med bland annat Sås och Kopp som gästartister.
Improvisationsteater blir det på Råttis den 22 augusti med en handfull teaterbekantingar där bland andra Riddo Ridberg och Samuel Karlsson ingår.
Utomhusfilmfestivalen Parkkino återkommer för tredje gången (23–25.8) och sommarens enda chans att bekanta sig med Skyttala museum blir det den 27 augusti.
– Det blir bland annat teater KvG:s novellfilm FAST under Parkkino i år. Det handlar om en film med teatrala liveinslag. På fredag blir det en långfilm och fokus är på inhemskt och sådant som inte nödvändigtvis når ut till de breda massorna via de kommersiella biograferna, berättar Ida Ridberg.
Biblioteken i Pargas, Nagu och Korpo deltar med bloggevent den 30 augusti i Pargas (med Ellen Strömberg och Pernilla Bergman) och författarbesök av Patrik Berghäll (Nagu den 4.9), Staffan Bruun (Korpo den 5.9) och Juha Ruusuvuori (Pargas den 5.9).
Teaterboulage bidrar med improvisationsteater på Råttis den 22 augusti och premiär på årets första höstpjäs ”Kärleksbrev” med Ingeborg Spiik och Johan Simberg i rollerna den 6 september.
– Följande premiär blir det redan i oktober, avslöjar Riddo Ridberg.
Under forneldarnas natt 26 augusti ordnar staden i år program i Nagu och Houtskär, där det blir ljus- och ljudkonst som projiceras mot klippväggarna från en båt. Där är det Vespa Laine och Jan Lindgård som håller i trådarna.
– Vi ordnar olika ljuskonstworkshops tillsammans med dagisbarnen i Houtskär och målar diabilder som sedan kommer att projiceras i miljön. Vi har också ljud- och ljuskonstnärer på plats. Bäst följer man med evenemanget från Vitteludds eller Skärgårdsskolans stränder eller från egen båt. Vi kommer att streama åtminstone en timme av evenemanget också via facebook för den som inte kan vara på plats, berättar Laine som utlovar något utöver det vanliga.
I Nagu blir det bland annat barnkonsert och sandslottstävling på stranden. Fornelden tänds klockan 21.30 och programmet fortsätter på stranden också efter det.
Filmpartyt i Korpoström med fokus på det nordiska avrundar årets kulturparlament den 9 och 10 september.
Hela programmet hittas på kulturparlamentet.fi.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi