Fyrfilmer i stadshuset på fredag

Kee Eriksson. Foto: Ann-Britt Pada.
Kee Eriksson. Foto: Ann-Britt Pada.
Finlands Fyrsällskaps stora turné besöker i år också Pargas som en av tre helt nya orter i vår region.
Under turnén visar fyrsällskapet två filmer med fyrar som tema och säljer i pausen sina egna understödsprodukter. Intäkterna från försäljningen går till renoveringsprojekt. För tillfället renoverar föreningen Märkets fyr norr om Ålands hav och bostadshuset i anslutning till fyren på Gustavsvärn i Hangö. De arbetena är på slutrakan, vilket betyder att man aktivt söker efter nya projekt.
Filmerna under årets turné är båda producerade av fyrsällskapet: Fyrvaktaren på Märket räcker ca 35 minuter och berättar om Kee Eriksson som arbetade på fyrön under åren 1965–76. Filmen Gungande ljus i natten som berättar om fyrfartyg på Östersjön räcker ca 40 minuter.
Boken Märket – Havsfyr och gränsland av Jan Andersson publicerades fyrens 130-årsjubielum till ära i höst och finns till salu under turnén, både som svensk- och finskspråkig utgåva.
Turnén besöker Åbo och Pargas på fredag innan den åker vidare till Pemar och Ekenäs på kvällen. I Pargas stannar man vid Bryggan i stadshusets tredje våning på fredag mellan klockan 13.30 och 15. Filmvisningarna är gratis för publiken.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi