Gå på julgransutflykt eller hyr din gran

Lillskogs granar. Foto: Privat.
Lillskogs granar. Foto: Privat.2626
Skylten Lillskog och ett staket byggt av höstörar visar att man är framme hos Kjell Lindström vid Mustfinnvägen 282. Han har drygt 900 granar på en åker och han vill gärna bli av med dem.
– Granarnas längd är från en till tre meter så de är ganska passliga som julgranar. Granarna har planterats av förra ägaren, men jag vill förvandla marken till en äng. Jag är biodlare så även därför vill jag hellre ha en äng än en granskog, säger Lindström.
Han kommer att inleda granförsäljningen från 8 december och då är det möjligt att komma och köpa en julgran. Man kan ta med sig varm saft eller kaffe i termos och något att grilla så det blir samtidigt en gammaldags granutflykt för hela familjen.
– Jag kan låna ut en såg men man kan också ta med sin egen om man har, säger Lindström.
Man kan kontakta Lindström per telefon 0400–967 709 och läsa mera om julgransutflykten till Lillskog på Facebook.
Ett annorlunda sätt att skaffa sin julgran är att hyra den. Oscar Holmqvist och Henrik Jahnsson har startat Grantomten som hyr ut serbiska granar.
Granarna som kommer från Danmark är planterade i Pargas. De finns i tre storlekar, Tomten, Julgumman och Julgubben. Granen levereras i ett kärl, under julhelgen kan den vattnas och efter trettondagen (eller enligt överenskommelse) kommer Holmqvist och Jahnsson efter granen och planterar den på nytt.
De säger att en hyrgran är en ekologisk, lätt och bekväm lösning för den som vill ha en julgran. Man kan reservera sin gran via butiken Tyygi-Lyylit eller per telefon 0400–674 244.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi