Gäddan och gänget hemma igen

Mjukisfiskarna i gäddan & gänget som gav sig ut på sin dagisturné i september i fjol har nu landat i familjehuset Ankaret i Pargas – och snart ska de ut till biblioteken. Där har de alster som barnen i de olika daghemmen och hos familjedagvårdarna i alla kommundelar tillverkat ställts ut.
Ett drygt tiotal dagis- och familjedagvårdsgrupper har bekantat sig med utställningen under den här veckan och senare i sommar blir utställningen öppen också för allmänheten i och med att den ambulerar mellan biblioteken i hela skärgårdsstaden. Dessutom kommer utställningen att kunna ses i skärgårdscentret i Korpoström i sommar.
– Här får man dessutom pyssla och lämna sina tips för att Östersjön ska må bra, berättar Maj-Len Bergman på familjehuset Ankaret.
Gäddan och gänget kommer sin vana troget att hålla ett mellanår nästa ”läsår” och återkommer med nytt tema igen 2017–18.
– Sammanlagt har ungefär 800 barn i hela Pargas stad på något vis varit involverade i det här äventyret, berättar Julia Scheinin som fungerar som koordinator för Skärgårdshavets biosfärområde.
Under förra hösten, vintern och våren har gäddan och gänget dessutom bloggat på stadens webbplats och haft med sig ett alldeles eget, tvåspråkigt häfte med illustrationer av Antonia Ringbom.
– I och med att vi nu har det här fina häftet skulle vi gärna erbjuda konceptet också till andra kommuner, till exempel Kimitoön som också är med i Skärgårdshavets biosfärområde, säger Scheinin.
Det om något känns miljömedvetet och hållbart – materialet finns ju redan färdigt. Varför inte återanvända?
– Grundtanken med temat vi hade i år var att det berättas så mycket negativt om Östersjön och hur den mår. Vi vill få barnen att se också det positiva och bli nyfikna på vad som ligger under ytan. Alla kan göra en skillnad i hur haven mår, det är inget man enbart ska överlåta till politiker och andra instanser att besluta om, säger hon.
Grupper från finskspråkiga gruppfamiljedaghemmet Metsätähti och förskolan i Merituuli är på plats samtidigt med PK.
– Titta där, där är den julgran som jag ritat. Och julklapparna. Det där är sjöstjärnor, berättar en pojke ur förskolegruppen ivrigt för redaktören.
Alla verkar vara mest intresserade av myshörnan där mjukisfiskarna lagt sig till ro eller dykarutrustningen som lagts fram till påseende.
Och förstås intresserar just de konstverk som gruppen själva har skapat. De informativa planscherna och affischerna intresserar nog inte så mycket.
Gäddan och gänget är ett samarbete mellan Pargas stads dagvård, biosfärområdet och Sydvästra Finlands avfallsservice.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi