Gamla saker får nytt liv på återvinningscentralen

Återvinningwebb
Koppar, fat, kannor, stolar, lampor, mattor, hemelektronik, soffor, leksaker och mycket mer. På återvinningscentralen i Pargas finns det mesta man behöver i ett hem.
–  Vi har det bästa sortimentet i trakten. En kund sa att det här är stadens bästa varuhus, konstaterar Kirsi Espelin-Aikola som är affärsföreståndare vid Pargas återvinningscentral.
Bäst åtgång har köksföremål, hemelektronik och lampor. Men också möbler säljer bra.
– Gamla trasmattor far direkt. Tvättmaskiner och kylskåp är också sådant som folk ofta kommer in och frågar efter, säger Espelin-Aikola.
Återvinningscentralen tar emot nästan alla hushållsvaror, möbler i gott skick, hemtextiler och el-apparater.
– Vi tar också emot apparatur som inte fungerar. Dem för vi sedan vidare till återvinningscentralen i S:t Karins där de demonterar apparaterna och återvänder de delar som kan användas. Därför tar vi gärna emot t.ex. trasiga mobiltelefoner eller hushållsmaskiner.
– Vi har inte rättigheter att själva reparera apparatur här, men vi har en elektriker som granskar all elektronik som kommer in. Det vi säljer här är alltså granskat och tryggt att använda, säger Espelin-Aikola.
Återvinningscentralen tar inte emot kläder, skor, farligt avfall eller byggmaterial.
– Vi har inte utrymme för t.ex. dörrar eller fönster. Men vi samarbetar med byggvårdsföreningen Curatio som kan ha sådant.
Trots att återvinningscentralen i Pargas har funnits i Norrby i ca 10 år så finns det ännu många som inte känner till den. Espelin-Aikola har jobbat som affärsföreståndare i ca ett år och hon menar att de har fått många nya kunder under året.
– Skylten som är placerad vid Kalkvägsrondellen har hjälpt folk att hitta hit. Så har vi också stamkunder som kommer varje vecka. Vårt sortiment varierar ju så mycket, man kan alltid råka fynda något här.
I samma stund stiger stamkunden Sture Karlsson in genom dörren. Han samlar på glas- och porslinsföremål och sticker sig därför in nästan dagligen.
– Jag har varit en flitig besökare i alla år som det har funnits en återvinningscentral i Pargas, redan när den fanns i Föreningshuset för över tio år sedan.
Tycker du att det kommer in lika mycket varor som förut?
– Nej, faktiskt inte. Vad det beror på vet jag inte, kanske folk säljer mera på nätet nuförtiden, funderar Karlsson.
Också Espelin-Aikola tror att näthandeln minskar på omsättningen på återvinningscentralerna.
– Men det ser jag inte alls som något negativt. Det är bara bra när folk återvinner saker. Det här är ju inte heller direkt affärsverksamhet eftersom vi inte får gå på vinst. Vårt syfte är att ge varorna längre livstid. Alla intäkter går till att täcka utgifterna.
– Kunderna undrar ibland var vi gör av intäkterna, men vi har faktiskt ganska mycket utgifter också. Det är hyra och personalkostnader förstås, och varje onsdagförmiddag hyr vi en paketbil som mot en liten avgift hämtar och för ut varor till kunderna. Vi måste också betala avgift när vi för saker till avstjälpningsplatsen. Det är därför vi inte tar emot sådant som vi inte tror vi kan sälja, som t.ex. trasiga eller smutsiga möbler.
Hur prissätter ni varorna?
– Jag kollar väldigt mycket vad andra återvinningscentraler tar och så sätter vi samma pris eller något lägre. Om varan är så gott som oanvänd eller i vädigt bra skick så tar vi en tredjedel eller en fjärdedel av vad den skulle kosta som ny.
Barnfamiljer är en stor kundgrupp eftersom det finns mycket varor för barn.
– Barn växer fort och man vill kanske inte köpa nytt hela tiden. Vi har sportartiklar för barn, som t.ex. skridskor och skidor, men också barnvagnar och barnsängar. De har mycket bra åtgång!
Info
Återvinningscentralen i Pargas drivs av föreningen för arbetslösa i S:t Karins.
Föreningen sysselsätter arbetssökande som varit arbetslösa en längre tid och som är berättigade till lönesubvention.
För tillfället sysselsätts 10-12 personer i Pargas.
Pargas återvinningscentral finns på Norrbyåsens industriområde, Bergsvägen 6.