Gamla ylleplagg får nytt liv

Återanvända material. Auri Norrman håller en kortkurs i Green Craft -filtkorgar den 16 februari i Blåa huset. Foto: Leena Lehtonen.
Återanvända material. Auri Norrman håller en kortkurs i Green Craft -filtkorgar den 16 februari i Blåa huset. Foto: Leena Lehtonen.
Åbolands hantverk vid Klockarståget tar emot stickade plagg under hela februari.
Har du i dina skåp gamla stickade tröjor som du inte använt på länge, eller kanske udda yllesockor? Åbolands hantverk vill ge dessa ett nytt liv som material för hantverk och handarbete i hantverksskolan för barn eller inom kursverksamheten.
– Det som inte kan utnyttjas som sådant skickas vidare Dafecors fabriker i Jyväskylä och Turenki. Dafecor Oy är ett finskt familjeföretag som omarbetar stickade plagg till fibrer som förädlas till material för handarbete och till produkter som skyddar miljön såsom uppsugningsmattor för olja, berättar verksamhetsledare Eliisa Riikonen vid Åbolands hantverk.
Stickade plagg som även kan vara trasiga och slitna men rena tas emot hos Taito Åboland på Klockarståget (Blåa huset) med undantag av sportlovsveckan (vecka 8) måndag och onsdag kl. 10-15, tisdag och torsdag kl. 10-17 samt måndag kl. 18-20.30. Plagg av till exempel 100-procentig akryl tas inte emot utan sådana kan föras till textilinsamlingspunkten i Rauhala.
Om man vill kan man avlägsna knappar och dragkedjor från plaggen.
Dafecors Green Craft-återanvända material kan valkas och av den tillverkas filt som säljs bland annat som metervara för pyssel och handarbete. Av filtband kan man fläta korgar. En kortkurs i denna korgteknik arrangeras tisdagen 16 februari.
Mera info om återvinnings-kampanjen och vårens kortkurser på www.taitoaboland.fi.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi