Gästhamnen öppnar till valborg

Gästhamnen får sig ett ansiktslyft till sommaren då Kjell Gustafsson väljer att fokusera mera på maten. Foto: Mikael Heinrichs.
Gästhamnen får sig ett ansiktslyft till sommaren då Kjell Gustafsson väljer att fokusera mera på maten. Foto: Mikael Heinrichs.
Nya pontonbryggor installeras som bäst och de gamla bryggorna har fått sig ett ansiktslyft. Köket gapar än så länge tomt i väntan på nya köksmaskiner och ett extra kylrum kommer att få plats längs väggen mot hotellet och stranden.
Nya hamnvärden Kjell Gustafsson kommer att öppna gästhamnssäsongen på valborgsmässoafton. Han hoppas och litar på att det mesta ska vara klart då. Det enda som med säkerhet inte kommer att vara det är skyddsväggen som ska täcka in det nya tilläggskylrummet som placeras ”bakom” gästhamnsbyggnaden.
– Köket och arbetsredskapens placering görs om helt och hållet för att få så mycket utrymme som möjligt. Min tanke är nämligen att profilera gästhamnen som ett mer familjevänligt ställe, säger Gustafsson.
Restaurangen ska få en större täckt terrassdel med nedsänkbara väggar som ger bättre skydd mot väder och vind. Dessutom installeras gasdrivna terrassvärmare.
– Samtidigt blir det klarare och redigare med nya staket vilka områden som hör till utskänkningsområdet och vad som är hamnområde. Det är en sak som också båtgäster fört fram i sin feedback, påpekar Gustafsson.
Bryggorna får sig som bäst ett ansiktslyft då en del av dem fått nytt virke och en ny pontonbrygga installeras. Antalet båtplatser förändras däremot inte utan hålls vid 63. Samma sak gäller gästhamnsavgiften som också den hålls oförändrad.
Bränsleförsäljningen fortsätter som tidigare med en utomstående företagare som sköter den biten.
– Det är främst meningen att den service som finns ska fungera bättre. I sommar kommer det att finnas personal på plats som tar emot båtarna och samtidigt hjälper till i köket vid behov. Sammanlagt blir det ett femtontal anställda, av dem är största delen dessutom lokala, berättar Gustafsson.
Menyn kommer att vara kort och anpassad till kökets kapacitet, men tanken är att det ska gå att få lätt och god terrassmat i gästhamnen.
– Vi är ute efter en avslappnad stämning, det blir ingen fine dining utan enkel terrassmat med bordsservering, säger Gustafsson som intygar att han fått många goda råd sedan det blev klart att han tar över som ny gästhamnsvärd.
Hamburgartallriken finns självklart kvar, men får en lokal koppling då biffarna blir av kött från Sorpo Hereford. Också andra lokala inslag utlovas på menyn. På brödfronten inleds samarbete med Roberts Bröd. Lavastensgrillen ska också den få plats i det rätt minimala köket.
– Några sömnlösa nätter har det ju nog blivit, det måste erkännas. Och säkert hinner det bli några till innan det är öppningsdags, säger Gustafsson som samtidigt ivrigt ser fram emot att komma igång ”på riktigt”.
En sak som försvinner är minigolfbanan som är såld och kommer att plockas bort inom kort. Området där den står är redan bokat under Skäri Open-evenemanget den 14 maj.
Musikunderhållning blir det också i sommar i gästhamnen. Alla artister och datum är inte ännu spikade, men till forneldarnas natt blir det finfrämmande i form av Allan & the Astronauts.
Får Gustafsson som han vill kommer gästhamnssäsongen att pågå ungefär fram till september, men det är klart att det är sommarmånaderna juni-juli-augusti som utgör kärnan i verksamheten.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi